EAN's ærinde er at påvise kristendommens indehold af liv, dramatik, mystik og glæde. Disse elementer bør genfindes i gudstjenesten. Der opfordres til debat om, hvordan det lader sig gøre. Det er derfor mennesker, der søger inspiration i kristendommen, eller som interesserer sig for kirkens liv, bogen henvender sig til.
Kristendommen med gudstjenesten og dens ritualer er - ikke mindst af folkekirken selv - gjort kedsommelig og forudsigelig. Hvor er inspirationen fra den kristne fortælling, som er den største i verden? spørger EAN i bogen. Hvor er glæden, og hvor er samværet? Bogens undertitel er "en fantasi". Bogens tanker er således EAN's egne. Han gennemgår selve stedets, kirkens, opbygning. Kristendommens fortælling og liturgien gennemgås. I kapitlet "Gudstjeneste og drama" inddrager han dramaer af Ibsen og Beckett i forklaringen af gudstjenestens forløsning. Netop forløsningen belyses i kapitlet "Afsløring" om tilblivelsen af kirken og gudstjenesten, som forbindelsesled mellem mennesket og Gud. "Gen-syn - en eftertanke 2011" er EAN's overvejelser over bogens tekst næsten 25 år efter. I bogens "Præludium" bredes fantasien ud som en vision af en sunket katedral.
Bogen udkom oprindeligt i 1987. Denne 2011-udgave er forsynet med forord af Susanne Brøgger. Der er nyt kapitel "Gen-syn - en eftertanke 2011" i denne udgave. Der er foretaget få rettelser i teksten. Bogen nu er ca. 25 sider længere.
En klassiker fra en "lægmand". Den giver inspiration til debat om gudstjenestens form.