Bøger / faglitteratur / kogebøger

Det danske landkøkken


Beskrivelse


Historisk kogebog til nutidens unge der præsenterer opskrifter fra en madkultur, vi kender fra landet fra perioden 1950-1980.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. aug. 2004

af

af

Winni Thorup

d. 11. aug. 2004

I følge kolofonen er dette en ny udgave af 1. udgaven fra 1999. Men bortset fra et par ændringer i kolofonen mht. fx ansvar for bogens grafiske produktion og bortset fra, at et par ord på en side er rykket over på næste side i forhold til den gamle udgave, er de to udgaver fuldstændig identiske - endda helt ned til forordet som er det samme som i 1999-udgaven. Illustrationerne, i form af sort/hvide eller farvefotos, er kedelige, gnidrede og forestiller den færdige ret, nogle af ingredienserne eller stemningsbilleder fra det danske land. En 21 sider lang indledning fortæller om det danske landkøkken fra 1950 til 1980, for det er det bogen omhandler. Den er henvendt til "nutidens unge", men de vil givetvis betakke sig for det gammeldags layout, de gnidrede billeder og hele tonen. Og hvor er det ærgerligt. Der er nemlig opskrifter på syltede grønne tomater, flødedressing til den grønne salat, agurkesalat og alle de kendte danske retter med svin, kål, hakkemad osv. og så en tidstypisk guds velsignelse af bagværk. Men emnet - og også den gamle udgave af denne bog er (heldigvis) rimeligt efterspurgt, så en evt. fornyelse af bestanden, kan bestemt forsvares.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. jan. 2010

af

af

Lene Hedengran Rasmussen

d. 11. jan. 2010

God dansk mad til alle der gerne vil lave mad som vor mor lavede den. Danske traditionelle opskrifter som vi kender og elsker dem.

Bogen er udgivet af dansk landbrug, og der lægges da også vægt på alle de gammelkendte retter, man kender fra livet på gårdene rundt omkring. En madkultur der tidligere blev overleveret til næste generation fra mor til datter, som ung pige i huset og ved ophold på landets husholdningsskoler. I dag er denne form for oplæring næsten ophørt. Det er bogens intention at videregive et stykke madkultur fra perioden 1950-1980 til nutidens unge (og andre interesserede). Bogen er inddelt i kapitler som: Middagsretter, Fisk, pålæg og andet godt, Bagværk, Grødretter og desserter, Syltning, Historie og Råvarer. Opskrifterne er alfabetisk opstillet under hvert kapitel i indholdsfortegnelsen; derfor intet stikordsregister. I forhold til tidligere udgave er der her langt flere fotografier, og sammen med opsætningen gør det bogen langt mere indbydende end den første udgave.

Dette er en nyere udgave af bogen fra 1999 med samme titel. Denne udgave er lidt større i omfang og tryk og der er byttet rundt på kapitler m.v. I den nye udgave er der også indsat en side om råvareudnyttelse. Denne udgave kan med fordel erstatte tidligere udgave.

En god, gedigen kogebog med dansk mad vi kender, der samtidig er et forsøg på at bevare en gammel dansk madkultur, der ikke længere er en selvfølge.