Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det forheksede forår


Beskrivelse


Den lille landsvale er på træk fra Sydafrika. Den glæder sig til foråret og den dejlige danske bøgeskov. Men der er noget galt i naturen!

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er i almindeligt billedbogsformet, hvor hveranden side prydes af skønne, naturalistiske illustrationer, der med sit spil mellem kolde og varme farver straks falder i øjnene. Her som ifortællingen er en landsvale den gennemgående figur, i teksten personificeret, så det minder om et natureventyr. Den lange og bredt fortalte historie følger svalen på forårstrækket mod nord ogtolker forventningens glæde over at genopleve bøgens udspring i Danmark. De forskellige faremomenter på rejsen dramatiseres og aflæses ligeledes i billederne. En lang passage indlægges som en drøm,mens svalen hviler på Forum Romanum. Denne drøm bærer bogens budskab: et mareridt om døde skove og forgiftede vandløb, - om et forår, der forgæves venter på løvspringet. Svalen må helt til Sverigefor at løse gåden, og et gammelt egetræ fortæller, at alle træer nægter at springe ud som protest mod menneskenes mishandling af naturen. Men drømmen angiver også et håb: børnenes forståelse, ogdet bliver svalemesopgave at formidle denne opfordring. Blandingen af eventyr, oplysning og idé er lykkedes i en stram komposition og med en vis spændingskurve til at fastholde interessen. Sombilledbog har den dog mest at sige større børn, der selv kan læse den, 4.-6. klasse. Teksten er lidt for omstændelig til at være højtlæsningsegnet, men som fiktion i undervisningsammenhæng er deroplagte anvendelsesmuligheder.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

En lang og tekstrig billedbog, lige på grænsen til at være en oplæsningsbog med billeder. Rammen er den klassiske lidt gammeldags dyrefortælling, indholdet nyt og påtrængende aktuelt.Historien er en slags mareridt eller en ond drøm om, hvor galt det kan gå hvis mennesker forsætter med at forurene miljøet og drive rovdrift på naturen. Landsvalen er på træk helt nede fraSydafrika. Hvert år på et ganske bestemt tidspunkt gribes svalen af rastløshed og en længsel efter de dejlige danske bøgeskove. Rejsen mod nord begynder. Undervejs oplever svalen uhyggelige ogskræmmende ting: Rom er fyldt med stinkende affald og de tyske granskove har syge, visne træer. Helt galt bliver det, da svalen kommer til Danmark. Her er foråret som forhekset. Alle træer står medbristefærdige knopper på de grå, bladløse grene. Men de nægter at springe ud. Hvorfor? Den lille svale finder svaret, som også rummer historiens klare budskab: Vi skal passe godt på verden, ogbørnene skal vise vejen. Den velfortalte,kapitelopdelte tekst skrider frem i et roligt tempo med plads til både spænding og dramatik og til at dvæle ved natur- og stemningsbeskrivelser. ErikHjorth Nielsens store, helsides naturakvareller falder fint i tråd hermed. De sammesmelter den umiddelbare, smukke naturoplevelse med truslen om ødelæggelse. Fin til de ældste billedbogsbørn, bådesom emne- og oplevelsesbilledbog.


Politiken

d. 31. dec. 1993

af

af

Søren Vinterberg

d. 31. dec. 1993


Jyllands-posten

d. 11. jan. 1994

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 11. jan. 1994


Weekendavisen

d. 1. juli 1994

af

af

Marie Tetzlaff

d. 1. juli 1994