Bøger / skønlitteratur til børn / rim

Det gale alfabet


Beskrivelse


Billedbog med rimet tekst. I Bindegal by smides alle bogstaver væk og erstattes af lyde og billeder fra en trompet. Herefter kan folk lokkes til at gå i krig, for de kan jo ikke protestere uden ord.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. jan. 2003

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 17. jan. 2003

Peter Mouritzen og Rasmus Bregnhøi har tidligere samarbejdet om billedbøger f.eks. Det gode vejr og Kukken - det gale ur. Denne gang har de lavet en bog, hvis morale er: Har man intet sprog, er man let at lokke i krig, da man skal bruge sproget for at kunne protestere. Den rimede tekst fortæller om Bindegal by. Her får en mand den ide, at alle bogstaver og bøger skal smides væk og erstattes af lyde fra en trompet, og billeder af samme instrument. Folk bliver lige så "kloge" som køer og følger villigt med i kamp mod folket i Naboland. I Naboland tillader de sig nemlig at tro, at de er noget, fordi de pudser deres sprog og pusler om ordene. Rasmus Bregnhøis tegnestil er nærmest grotesk. Nogle personer har to hoveder, andre har udstående øjne så store som en knyttet næve. En pige kan stikke hele sin arm tværs gennem hovedet, så armen kommer ud gennem øret. Hestene har vinger og fuglene trompet-næb. Der er nok at studere på disse farverige billeder, som kan bringe tankerne i retning af Picasso. Da både handlingen og illustrationerne kræver en form for tolkning, er bogen bedst egnet til læsning af børn og voksne sammen, eller måske af voksne alene.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. jan. 2003

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 17. jan. 2003

For tredje gang sender Mouritzen og Bregnhøj os til Bindegal By, hvor alting plejer at gå aldeles galt. De tidligere rim-billedbøger om Bindegal By er Det gale vejr og Kukken - det gale ur. Den her foreliggende billedbog er langt den mest interessante af de tre. Det er en spændende og farlig fortælling, om hvad der kan ske, hvis man lader sig forføre til at erstatte ord og sprog med larmende trompetfanfarer. Det er ikke blot en harmløs fortælling om menneskers forvandling til skinnende messingtrompeter, men derimod en barsk påmindelse om faren ved at hoppe på idéer, der umiddelbart lyder godt, men dybest set indskrænker og fordummer - og i yderste konsekvens resulterer i had og krig. En fortælling om fanatisme. Bogen er oplagt til skolens ældste klasser i arbejdet med at gå ind i og bag om en tekst - og billeder. Yngre børn vil allerede fra 5-6 års alderen kunne finde fornøjelse ved den skrupskøre historie og de spændende, udfordrende billeder - men disse vil selvsagt få svært ved at trænge ned til den dybe alvor, der gemmer sig i denne flotte billedbog, som med sin pivåbne afslutning kalder på en fortsættelse.


Berlingske tidende

d. 12. apr. 2003

af

af

Kari Sønsthagen

d. 12. apr. 2003



Informationer og udgaver