Bøger / faglitteratur

Det glemte eksperiment : historien om 48 familiers udvandring til Venezuela


Beskrivelse


Om Danmarks eneste eksperiment med en kollektiv udvandring i 1938, hvor 250 danskere rejste til Venezuela for at oprette en landbrugskoloni. Om hvad der skete før, under og efter udvandringen, og om hvad der blev af udvandrerne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. jan. 2013

af

af

Anny Skov Madsen

d. 17. jan. 2013

For historisk interesserede, men bogen giver også indblik i en række personers usædvanlige skæbne, og derfor har den mere bred appel.

I slutningen af 1930'erne henvendte Venezuela sig til den danske stat for at tilbyde et antal danskere at oprette en landbrugskoloni på en smuk højslette. En del af omkostningerne blev betalt af Venezuela, men der blev knyttet en række betingelser hertil. 250 personer, hvoraf 175 var børn, rejste i 1938 til Venezuela uden særlig viden om hverken kulturen, landet eller sproget. Forventningerne blev ikke indfriet, hverken fra landets side eller fra danskerne. Mange af de udvandrede havde heller ikke tilstrækkelig landbrugserfaring. Forfatterne har kortlagt den hidtil ukendte historie ud fra mange forskellige kilder. Man får indsigt i begge landes forhold, pressens bevågenhed over for den organiserede udvandring samt ikke mindst er der breve, citater og interviews med de involverede samt oplysninger om deres senere skæbne. J. Sørensen er journalist ved Vejle Amts Folkeblad og er gift med C. Peña-Guillén, der er jurist fra Equador.

E. Dybdal Møller: Danskere som indvandrere, 2007 handler om dansk udvandring til Argentina i tiden 1870-1930. Der er ikke andre bøger om den organiserede udvandring til Venezuela i 1938.

En veldokumenteret og læseværdig bog om Danmarks eneste eksperiment med en kollektiv udvandring i 1938 til Venezuela. Et hidtil ukendt stykke danmarkshistorie føjer ny viden til dansk udvandrerhistorie.


Weekendavisen

d. 25. jan. 2013

af

af

Anne Knudsen

d. 25. jan. 2013