Bøger / skønlitteratur til børn / løft og kig

Det gule hus


Beskrivelse


Billedbog. I det gule hus er der seks lejligheder med forskellige mennesker, nogle er store, nogle små små, nogle sure og nogle glade, nogle har travlt, mens andre har god tid. Du kan lukke op og kigge ind i hver lejlighed og se hvad der sker.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 19. dec. 2018

En utraditionelt udformet billedbog i stort format. For- og bagsidebillede er simpelthen facade og bagside af et tre-etages hus. Når man åbner bogen, er der på indersiden af forsiden tegnet en trappeopgang med nogle børn på vej op, mens der på bindets modstående inderside er limet 6 små bøger, 2 ud for hver etage. Hver bog har som forside en dør med et navneskilt, og når man åbner, fortælles der en historie om lejlighedens beboere ved hjælp af 5 »helsides« billeder med 5 korte tekster på den modstående side. Iben Clantes streg gengiver huset og de 6 hjemme-miljøer i en enkel naturalistisk stil farvelagt med klare, dækkende farver i mange nuancer. De korte tekster, der er sat med en læsevenlig typografi, har et ordforråd, der lader sig læse af børn i 2. kl., men er bogen først én gang læst op for børn i førskolealderen, vil de selv kunne billedlæse den. Et vellykket forsøg på at udforme en billedbog på en ny måde.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Anni Guldberg Madsen (børn)

d. 5. apr. 2019

Omslaget viser et 3-etages hus set forfra og bagfra, mens man indeni til venstre ser trappen og en kort indledning om, at folk er forskellige, og til højre seks små bøger med en gadedør med navneskilt udenpå. Hver lille bog er på ti sider og indeholder en sød lille historie om de mennesker, der bor i lejligheden. Også ved valget af de mennesker, der befolker opgangen, er der lagt vægt på at vise, at folk vælger forskellige måder at indrette deres liv på. Der er en enlig dame med hund, papegøje og skildpadde, et bedsteforældre-par, et barnløst vicevært-par, en enlig mor med to børn, en hjemmegående husfar, der læser til læge og passer barn, mens hans kone går på arbejde og en ung spillelærer, som børn myldrer ud og ind hos. De små afsluttede historier er taget hver for sig egentlig ikke noget særligt, men sat sammen giver de et godt billede af en opgangs beboeres forskellighed. Illustrationerne af Iben Clante er meget gennemførte - køkkenvindue (på bagsiden),stuevindue(påforsiden) og gadedøre inde i bo- gen passer fint sammen for hver lejlighed. Den fysiske udformning - de seks små bøger inden i det store omslag - vil tiltrække børnene, men indholdet er også nok værd at investere i. Oplæsning fra 3-4 år, selvlæsning fra 2. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juli 2009

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 3. juli 2009

En elsket næsten-klassiker, som også er en tidlig løft-og-kig bog, for børn fra 3 til 6 år.

Forfatter og illustrator har lavet flere bøger sammen, bl.a også Dig og mig og vi to, Clantes klassiske, skandinaviske balancerer på kanten af det sentimentale, men klæder her bogens fine lille grundidé. Teksten i bogen er seks små brikker til en kollektiv skildring af livet i en lille opgang. Hvad kan der ske samtidig bag seks døre, fortalt på 12 seksdelte sider. Bogen har tydeligvis nogle år på bagen, og referer til social dansk virkelighed anno 1974, der er kun beboere med danskklingende navne og dansk udseende, men bogens tekst i begyndelsen hylder alligevel udpræget forskelligheden. Det er stadig en anvendelig billedbog, hvad oplagsantal også vidner om, forrige udgave kom i 9 oplag. Forsiden siger det hele, bagsiden er bagsiden af huset, uden tekst.

Siderne, det seksdelte 12 siders indhold, virker som om det er trykt på kraftigere kvalitet end den udgave og oplag, som jeg har haft mulighed for at se, og yderbindet virker også lidt kraftigere. Bortset fra disse og måske et par andre tekniske forbedringer, ligner denne den tidligere udgave. Vi har mange andre skildringer om hjemmet og dagligt liv i familien, men ikke mange med den grad af formidlingsmæssig enkelhed.

Bogen er stadig relevant og anvendelig, men den er ikke så ene "på markedet", som da den dukkede op for 35 år siden, selvom der er stadig ikke er andre, der ligner dens enkle formidlingsidé.