Bogen henvender sig til interesserede i biologisk adfærdsforskning om mennesker og dyr.
Forfatteren (1903-89) var nobelpristager i fysiologi/medicin. Hans bog om sammenlignende adfærdsforskning vakte enorm international opsigt i 1963. Lorenz beskrev aggression inden for samme art (også kaldet ondskab) som en medfødt drift, der er uundværlig for artens overlevelse, bl.a. for venskaber. Formålet er ikke er at slå ihjel, men sikre det sociale liv. Bogen gennemgår talrige eksempler hos dyr, fugle og fisk og ender med at analogisere til mennesket. Bogen beskriver bl.a. vaner, ritualer og instinkter. I menneskelige civilisationer får denne drift af og til unormale udfoldelsesvilkår og bliver til destruktiv vold - ondskab. Eftertiden har kritiseret Lorenz for at forudsætte eksistensen af en spontan aggression, men hans betydning for sammenlignende adfærdsforskning kan ikke undervurderes. Som sådan er bogen en stadig aktuel klassiker inden for etologien. Bogen er let tilgængelig.
Bogen udkom i 1963, på dansk i 1965. Denne udgave er tilføjet et kort forklarende efterskrift. Nærmest sammenlignelige forfatter er Desmond Morris. Men ellers er området ret ubeskrevet.
Klassiker inden for adfærdsforskningen som stadig rummer aktuelle iagttagelser, om end efterfølgende forskning har ændret ved dele af teorierne.