Det er ikke det fremmede, der skræmmer os, men det hjemligt fortrængte, mener Freud. Til opgaveskrivere fra godt gymnasie-niveau og til læsere af Freud.
Sigmund Freud (1856-1939) udgav i 1919 artiklen "Das Unheimliche". Indledningsvis funderer han over "das unheimliches" etymologiske betydning med ordbogsgengivelser. I anden del af artiklen analyserer Freud den tyske forfatter E.T.A. Hoffmanns (1776-1822) novelle "Sandmanden", på hvilken han afprøver sin teori om fortrængning og kastraktionsangst. Han referer undervejs også til anden litteratur og kunst i sin analyse af "det uhyggelige" som psykisk fænomen. Artiklen er gengivet i sin helhed på tysk, og bogen slutter med Jokum Rohdes videreførte artikel "De besatte og de bange" om bl.a. Tintin tegneserien De syv krystalkuglerMordets melodiTwin peaks, samt filmen Mordets melodi og tv-serien Twin peaksSigmund Freud (1856-1939) udgav i 1919 artiklen "Das Unheimliche". Indledningsvis funderer han over "das unheimliches" etymologiske betydning med ordbogsgengivelser. I anden del af artiklen analyserer Freud den tyske forfatter E.T.A. Hoffmanns (1776-1822) novelle "Sandmanden", på hvilken han afprøver sin teori om fortrængning og kastraktionsangst. Han referer undervejs også til anden litteratur og kunst i sin analyse af "det uhyggelige" som psykisk fænomen. Artiklen er gengivet i sin helhed på tysk, og bogen slutter med Jokum Rohdes videreførte artikel "De besatte og de bange" om bl.a. Tintin tegneserien De syv krystalkugler, samt filmen og tv-serien Twin peaksSigmund Freud (1856-1939) udgav i 1919 artiklen "Das Unheimliche". Indledningsvis funderer han over "das unheimliches" etymologiske betydning med ordbogsgengivelser. I anden del af artiklen analyserer Freud den tyske forfatter E.T.A. Hoffmanns (1776-1822) novelle "Sandmanden", på hvilken han afprøver sin teori om fortrængning og kastraktionsangst. Han referer undervejs også til anden litteratur og kunst i sin analyse af "det uhyggelige" som psykisk fænomen. Artiklen er gengivet i sin helhed på tysk, og bogen slutter med Jokum Rohdes videreførte artikel "De besatte og de bange" om bl.a. Tintin tegneserien De syv krystalkugler, samt filmen Mordets melodi og tv-serien .
Freuds artikel og Jokum Rohdes analytiske bidrag vil især tiltrække opgaveskrivere, som analyserer tendenser om "det uhyggelige" i litteratur og scenekunst, og bogen har mange gode henvisninger til anden litteratur om emnet.
Det uhyggeligeH.C. Andersen og det uhyggelige udkom 1. gang på dansk i 1998 med efterskrifter af Nils Otto Steen og Steen Visholm, som videreførte Freuds tanker omkring tendenser i film, litteratur og samfundsudvikling. I H.C. Andersen og det uhyggelige findes bl.a. en artikel om H.C. Andersens satire over det hoffmannsk uhyggeligeDet uhyggelige udkom 1. gang på dansk i 1998 med efterskrifter af Nils Otto Steen og Steen Visholm, som videreførte Freuds tanker omkring tendenser i film, litteratur og samfundsudvikling. I findes bl.a. en artikel om H.C. Andersens satire over det hoffmannsk uhyggelige.