Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dø om så det gælder


Beskrivelse


Tom skal som faldskærmsagent organisere modstanden mod tyskerne i Danmark under Besættelsen. Opgaven er vanskelig, og flere af de uerfarne sabotører mister livet. Til sidst må han selv flygte til Sverige.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2000

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 10. apr. 2000

En lille velskrevet roman om et vigtigt afsnit af Danmarkshistorien: Faldskærmsagenterne i de sidste besættelsesår. Emnet er behandlet mange gange og på mange måder, men da det er en historie som fortjener at blive genfortalt – i tidens sprogdragt – er bogen absolut relevant i skolebibliotekerne. Forfatteren kan sit stof og får skruet en troværdig historie sammen, som vil fænge og holde fast hos de interesserede drenge på 6.-8. klassetrin. Vi følger en agent fra han nedkastes et sted i Nordjylland, til han efter enkelte sabotageaktioner og en stikkerlikvidering må flygte til Sverige. I bogens beskrivelse af modstandsorganiseringen lægges vægt på også at beskrive ventetiden, tomgangen, rutinen og den nødvendige selvdisciplin. Der var langt imellem de dramatiske begivenheder, som til gengæld ofte galdt liv eller død. Bogens typografi er meget læsevenlig og handlingsgangen falder i ganske korte kapitler. Der afsluttes med et lille fakta-afsnit om faldskærmsagenterne i Danmark – herunder en navneliste. Den farvelagte omslagstegning vil bidrage til at sælge bogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2000

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 10. apr. 2000

Tom, som er tidligere dansk sømand, nedkastes som engelsk faldskærmsagent over Nordjylland i foråret 1943. Han opgave er at organisere og uddanne nye danske modstandsgrupper. De unge modstandsfolk er uerfarne og uforsigtige i deres utålmodighed efter at komme i gang. Den første aktion mod en fabrik i Ålborg lykkedes. Men en bliver dræbt, og i løbet af få dage dør endnu en kammerat, en tages af tyskerne, mens Tom som afslutning må flygte til Sverige. Sidst er der et faktaafsnit om SOE, uddannelsen og faldskærmsfolk i Danmark. Bogen er ikke stor litteratur og personerne ofte noget skabelonagtige. Men handlingen undgår overgearet action og er uden på nogen måde at være kedelig logisk fremskridende. Historisk troværdige småepisoder giver teksten liv og atmosfære, og der formidles et bredt indtryk af vilkårene under besættelsestidens hverdag med elementer som erstatningskaffe, dårlige dæk og tobak. Hovedindtrykket er en elementært spændende, letlæst bog, som uden at skille sig væsentligt ud fra genrens mainstream indgiver et habilt og nuanceret indtryk af besættelsestiden og den voksende modstand. Den kan give børn fra 12 år et udmærket indblik i vilkårene for den første modstandskamp. Forsiden, som er en lidt grumset collageagtig tegning, er en smule intetsigende ikke særligt appellerende i forhold til indholdet.