Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dødens Dronning


Beskrivelse


Jan og Britta finder sammen på en campingplads. De inddrages i et mytologisk spil, hvor de får forståelse for jordens snarlige undergang på grund af menneskenes ødelæggelser. Jan og Britta vil overleve som Liv og Livsalig.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner

d. 18. dec. 2018

Jan og Britta leger sammen i deres sommerferie. Den nærliggende skov skal ryddes for at give plads til en motorvej, og det bekymrer Jan sig meget over. Alle er ellers ret ligeglade med skoven,og det er Britta også til at begynde med, men hun tvinges til at tage stilling, da de to børn bliver inddraget i en mytologisk kamp. Den står mellem dødens dronning, Hel, og de gamle nordiskeguder, der forklarer børnene, at menneskene er ved at forårsage jordens undergang med deres ødelæggelse af naturen. Men to mennesker, Liv og Livsalig, dvs. Jan og Britta, vil overleve og grundlæggeen ny slægt på den nye jord. Forf., der tidligere har udgivet bl.a. irske og walisiske eventyr, skriver et malende og dialogfyldt sprog. Selve handlingen har mange spændende elementer, men denforekommer mig alligevel rigelig tung og konstrueret. Der er dog en egen stil og intensitet over guderne og især over de 3 dystre skæbnesøstre, der virker som trådt ud af Macbeth. Titel og den lidtmakabre blågrønneforside signalerer klart uhygge og gys. Bogen kan selvlæses fra 11-12 år, men den vil absolut komme bedst til sin ret ved oplæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

C. E. Hald (skole)

d. 18. dec. 2018

På en dansk campingplads går Jan på 12. Han er vred. Den ny motorvej koster træer, især den store ask. De voksne forstår ham ikke; det gør kun Britta på 13 - og endda ikke altid. Fra at værealm. miljøprotest bliver situationen mere og mere kaotisk for dem. En teatergruppe på campingpladsen inddrager dem i stykket - om kampen mellem Hel og Odin: Ragnarok, der fuldbyrdes, nårYgdrasilasken falder. Som bogen skrider frem, ændres rollespillet for børnene (og for læseren) til at være det reelle Ragnarok. Det er P.G.'s fortjeneste, at det lykkes gennem komposition, handlingog personer. Troen på slutningen afhænger af læseren; for her overlever kun Jan og Britta som Liv og Livsalig. Deres efterkommere møder vi: en flok samlere / laverest. jægere. Men Jorden levertrods alt videre efter vore ødelæggelser. Teksten har hverdagssprog, som er velklingende, men også edda-stil. Jeg synes det falder naturligt ind. Forlaget kalder bogen er fantasy-roman for de10-14-årige. Det er den også; men tilselvlæsning skal den et årstid højere op, før den giver udbytte til dem, der går efter mere end blot spænding. Roald Als" uhyggelige forside viser Hel ogbørnene ved asken.


BUM

årg 7, nr 4/5 (1988/89)

af

af

Bo Fredsøe

årg 7, nr 4/5 (1988/89)