Værket henvender sig til et publikum med interesse for Rom som rejsemål og til et publikum med interesse for 1800-tallets dannelsesrejser.
Harald Conrad Stilling, arkitekt og senere stadsbygmester i København, foretog i årene 1849-54 en lang dannelsesrejse, der førte ham så langt som til Grækenland og Egypten; Rom var dog hans væsentligste destination, hvor han opholdt sig meget længe over flere gange. Han efterlod en omfattende dagbog og en skitsebog, ikke til udgivelse men til eget brug, til støtte for hukommelsen; dele har været udgivet før, bl.a. Reise i Ægypten, 1869, og Dagbogsblade og tegninger fra Athen 1853, 1985. Den romerske dagbog, som her udgives, viser Stilling som en vidunderlig iagttager, såvel af det myldrende folkeliv som af de monumenter, han betages af og skildrer yderst detaljeret. Han er præcis, han er morsom, han gengiver levende livet i kunstnerkolonien med bl.a. Lorenz Frølich, Thorvald Læssøe og Vilhelm Kyhn. Den klassiske arkitektur er hans ideal, barok og rokoko affærdiges. Det er en oplevelse at følge ham på turene i Rom og på udflugter til fx Tivoli, hvor fortiden bliver levende for læseren, der vil kunne følge i hans fodspor. Udgivelsen med også hans fine billeder er en gave til den entusiastiske Rom-turist. Enkelte noter, registre, litt.
Værket må blive en klassiker på sit felt, med anvendelse som H.C. Andersens Rom, 1979, Hartmann I Sydens land, 1993 og for den sags skyld som Montaignes og Goethes italiensrejser.
En gave til Rom-entusiaster.