Bøger / faglitteratur / erindringer

En af de heldige


Beskrivelse


Om den blinde Lucy Chings (f. 1937) barndom og ungdom i Kanton og Hong Kong, om hendes uddannelse i USA og om hendes arbejde som pioner i Hong Kongs sociale forsorg for blinde, handicappede og gamle.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. mar. 1996

af

af

Birgitte Bornæs

d. 20. mar. 1996

Bogen udkom på dansk i 1984 og genudgives her uændret. Den rystende, men optimistiske, beretning om en blind piges vilkår i Kina og Hong Kong fra 40'erne og frem er i de godt ti år, der er gået, blevet èn af de bøger, der anbefales fra mund til mund, og her er altså chancen for at supplere eller anskaffe. Lucy (1937-) bliver blind som spæd, en skæbne, der dengang i Kina var ensbetydende med udstødelse af samfundet og familien. Men hendes familie er ret liberal, og det lykkes hende ved en stædig og ukuelig indsats at lære sig braille og få en skolegang sammen med seende i Hong Kong, hvortil hendes familie flygter i 1949. Hun får senere en social uddannelse i USA på stipendier og arbejder i dag med socialt arbejde i Hong Kong. Bogen fortæller uden bitterhed om et ukueligt og sympatisk menneske, som har måttet tilkæmpe sig retten til et værdigt liv som handicappet i et samfund, hvor vilkårene for denne gruppe stadig er rystende efter vestlige forhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgitte Bornæs

d. 18. dec. 2018

Lucy Ching, født 1937 i Kina, blev 6 måneder gammel totalt blind og syntes ifølge traditionen dømt til en tilværelse udstødt af samfund og familie som tigger eller prostitueret, men hun kæmperstædigt og uforstående på at få lov til at lære og udvikles, i ringe grad støttet af sin dog ret liberale og dengang velhavende familie. Da hun er 8 år, skaffer hun sig via en amerikanskradioamatør et læresæt i punktskrift (braille) og begynder en målbevidst kamp, hjulpet af sin trofaste amah Ah Wor, sin kvikke hjerne og sin kristne tro for at få en skolegang og lære, lære, lære,da hun har indset, at den eneste måde at klare sig på er ved eget arbejde. Med ufattelig ukuelighed (12 år gammel tilmåler hun sig 4 timers nattesøvn: det tager tid at få alle skolebøgerne læst opog skrevet ned i braille) tilkæmper hun sig 8 års skolegang i åben konkurrence med seende, først i Kanton og senere, efter 1949, i Macau og Hong Kong, hvortil hendes familie flygter. Ved hjælp afstipendier får hun en socialuddannelse i USA, og hun arbejder i dag i Hong Kong med socialt arbejde blandt blinde og fattige. Bogen skildrer et sympatisk, begavet og ukueligt menneske og giversamtidig et levende billede af familieliv og traditioner i Kina før Mao og et rystende billede af handicappedes forhold i Hong Kong så sent som i 1970.


Vestkysten

d. 6. maj 1986

af

af

tine.

d. 6. maj 1986


Weekendavisen

d. 31. jan. 1986

af

af

Marie-Louise Paludan

d. 31. jan. 1986


Frederiksborg Amts avis

d. 25. feb. 1986

af

af

g. n.

d. 25. feb. 1986