Velskrevet etbinds danmarkshistorie, hvor nogle af landets fremmeste historikere kaster lys over mere end 1000 års historie med fokus på bl.a. politiske og kulturelle forhold. Bogen er beregnet til undervisningsbrug ved universiteterne, men kan læses af alle interesserede i emnet og bruges som populærhistorie. Til opgavebrug fra gymnasieniveau.
I 8 kapitler gennemgås Danmarks historie fra 1050 til 2020. Bogen er opbygget kronologisk med kapitler som "Højmiddelalderen" (1050-1340), "Enevælden", og "Verdenskrigsepoken" (1914-1945), hvor man modsat den traditionelle inddeling, medtager "Mellemkrigsperioden" (1918-1939). Fokus er på den politiske udvikling af Danmark, men kulturhistorien er også repræsenteret med fortællinger om danskernes hverdag i den pågældende periode. Hvert kapitel afsluttes med forslag til videre læsning og er uden noteapparat. Bygger på nyeste forskning og er skrevet af historikere fra Aarhus Universitet, hvor også de to redaktører har hjemme. Illustreret og med person/stedregister. Bogen kan læses online på www.danmarkshistorien.dk/ooc, hvor teksten understøttes af film, kilder, og quizzer.
Der er tale om et læremateriale til universitetsstuderende, men fremstillingen er tilpas pædagogisk og uden svære fagudtryk til, at den kan anvendes som lystlæsning for de historieglade.
Bogen afløser Danmarks historie - i grundtræk, som dog stadig kan bruges.