Bøger / faglitteratur

Ernst Cassirer


Beskrivelse


Introduktion til Ernst Cassirers (1874-1945) værk herunder om centrale begreber, blandt hans filosofi om de symbolske former og spørgsmålet om teknikken.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2013

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 25. mar. 2013

Denne introduktion til Ernst Cassirer henvender sig især til fagfolk og studerende.

Her kommer den første egentlige introduktion på dansk om Cassirer. Cassirer var født i Breslau i 1874 af jødiske forældre. Hans udgangspunkt som filosof var nykantianismen, som bl.a. var en reaktion på den tyske naturfilosofi (ånden i naturen), der stod i modsætning til de naturvidenskabelige og tekniske landvindinger i 1800-tallet. Bogen gennemgår Cassirers udvikling fra ung til hans død i USA i 1945. Cassirers filosofiske baggrund gennemgås i bogens 2. del. 3. del er en gennemgang af de symbolske former. Cassirer tog udgangspunkt i "myten", og han udviklede sin filosofi om sprog/semiotik, kunst, naturvidenskab og kulturvidenskab herudfra. I 4. del, "Cassirer og livsfilosofien", gennemgås Cassirers forhold til tidens andre filosoffer, navnlig Heidegger, som beskyldte Cassirer for at mangle filosofisk dybde. Andre af tidens filosoffer fandt, at der hos ham herskede for meget lys og harmoni. Bogens 5. del, "Oplysning, modernitet og totalitarisme", ser Cassirer i et historisk perspektiv. Det er komplekse emner; men teksten er struktureret godt. Man lærer Cassirer at kende som intelligent og spændende tænker og menneske. Der er litteraturhenvisninger og navneindeks.

Der er en ph.d.-afhandling af Esther O. Pedersen, "Die Mythosphilosophie Ernst Cassierers", fra 2007 med dansk resumé. Ellers artikler om Cassirer på dansk i bøger og tidsskrifter.

Godt med en god introduktion på dansk.