Bøger / skønlitteratur / roman

Et ensomt menneskes bibel


Beskrivelse


En exilkinesisk forfatter ser modvilligt og resigneret tilbage på sit liv i Kina under Kulturrevolutionen, hvor han spillede flere roller, først som nidkær leder af en gruppe rødgardister, derefter som offer for udrensningerne og til slut som passiv iagttager.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. maj 2003

af

af

Lone Thaarup

d. 19. maj 2003

Det er den kinesisk-franske nobelpristagers (i år 2000) første bog på dansk. G.X. er født i Kina i 1940, men har boet i Frankrig siden 1987. Den alsidige kunstner er aktiv både som forfatter, maler og teaterinstruktør. Romanens unavngivne hovedperson er også dramatiker og eksilkineser - og samtidig en moderne nomade, som sætter sine teaterstykker op over hele verden. Med udgangspunkt i et ophold i Hong Kong i 1996 (og dermed umiddelbart før kronkoloniens tilbagevenden til Kina) oprulles hovedpersonens barndoms- og ungdomstid. Efter kraftig tilskyndelse fra hans tysk-jødiske elskerinde Margarethe beretter han nølende om sin families opløsning, sine egne oplevelser under kulturrevolutionen og endelig tilværelsen som et frit og ubundet individ. Der fortælles i en lang række tilbageblik, hvor de enkelte episoder tilsammen giver et billede af en tid præget af løgn, angiveri og frygt. Der fortælles i en kølig og resigneret tone og i en sindrig komposition vekslende mellem "du" og "han", men aldrig med en jegfortæller. Det er en storslået fortælling om det moderne menneskes ubundethed og manglende evne til at indgå i forpligtende forhold. Omslagets gengivelse af et af forfatterens billeder rammer fint bogens tone af isolation og desillusion.


litteratursiden.dk

d. 1. nov. 2011

af

af

Jesper Just Nielsen

d. 1. nov. 2011

Refleksion og poesi, idealisme og menneskelighed går hånd i hånd i denne enestående roman om det mørkeste kapitel i Kinas historie. Kulturrevolutionen har fået sit eftertrykkeligste mindesmærke. På et...


Jyllands-posten

d. 21. maj 2003

af

af

Jon Helt Haarder

d. 21. maj 2003


Djembe

Nr. 45 (2003)

af

af

Ivan Rod

Nr. 45 (2003)


Standart

Årg. 17, nr. 3 (2003)

af

af

Sidse F. Laugesen

Årg. 17, nr. 3 (2003)


Børsen

d. 21. maj 2003

af

af

Christa Leve Poulsen

d. 21. maj 2003