Bøger / faglitteratur

Et essay om indre frihed


Beskrivelse


I essayet påvises hvordan verdens skrøbelige tilstand kan imødegås ved bevidstgørelse og træning af inderligheden, fordybelsen og hjerteligheden - den fælles kerne i verdensreligionerne.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2010

af

af

Mette Fersum

d. 15. nov. 2010

Hvis man kan lide et essay om klodens tilstand, og det at finde indre frihed, eller finde ind til essensen af hjertet og bevidsthedens inderste, kan denne bog læses.

Bogen er skrevet af Jes Bertelsen, som har en del bøger bag sig. Udgangspunktet for hans essay er klodens tilstand, som er truet af krige og miljøkatastrofer. J.B. har især fundet inspiration i de store verdensreligioners mystik. Han mener, vi som menneskehed er på vej mod sammenbruddets rand. Hvis vi vil imødegå fattigdom, overbefolkning og klimaproblemer på global vis, skal der ske et holdningsskift. Han skriver bl.a. at vi kan ikke etablere en bedre ydre verden, uden at forandre den indre. Desuden skriver han om religionerne, og hvordan de fundamentaliseres, når de kommer under pres. Han mener, de skal affundamentaliseres, og vi skal skabe en fælles kerne af empati og medfølelse. J.B. mener der er 5 veje til indre frihed, som er åben for alle, nemlig empati, samhørighed, neutral iagttagelse, bevidsthedstræning og personlighedsintegration. (Sidstnævnte er bearbejdning af gamle hændelser). Dette udpeger han som en mulig vej ud af krisen.

Bogen ligner lidt en af hans tidligere bøger Bevidsthedens inderste, 1999. Ligeledes vil man i At tænke eksistensen : studier i eksistenstænkningens historie og betydning, 2009 også finde tilsvarende litteratur.

Et interessant lille essay om fem frisatte veje til indre frihed og klodens krise. J.B. skriver godt og nærværende, om et emne som virkelig optager ham.


Politiken

d. 11. dec. 2010

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 11. dec. 2010


Kristeligt dagblad

d. 8. dec. 2010

af

af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 8. dec. 2010


Weekendavisen

d. 23. dec. 2010

af

af

Helle Merete Brix

d. 23. dec. 2010