Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Et fortryllet liv


Beskrivelse


Den forældreløse dreng Kat og storesøsteren Gwendolen bor hos troldmanden Chrestomanci. Trods forbud praktiserer Gwendolen sine evner for hekseri og roder Kat ind i situationer fyldt med magi, drageblod og trolddom.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kurt-Henning Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

En bog om de to børn, Gwendolen, lillebroderen Kat og overtroldmanden Chrestomanci. De to søskende er forældreløse, og Gwendolen, der har store evner som magiker, vil gerne lære mere, ogoptages derfor i Chrestomancis hus. Men Gwendolen, der ikke ligefrem hører til de blide og føjelige - hun er møjirriterende og selvoptaget - udøver, trods forbud, sine trolddomskunster og hervedroder hun søskendeparet ind i en masse problemer. Handlingen er yderst fantastisk, men dagliglivet blandt troldmandsfamiliens medlemmer beskrives ofte med lune. Man har i oversættelsen bestræbt sigpå at gøre sproget lettilgængeligt, men det er kun i nogen grad lykkedes. Det virker irriterende, at man uden at forklare fremmedordet fortæller om en af personerne, af hun 'er en begavetclairvoyant'. Hvor mange børn ved, hvad det er? Flere af personerne og lokaliteterne er levende beskrevet. Typografien er fin med stor åben sats og tryk. Forsiden er af den enkle, naivistiskegenre, der signalerer troldmænd,mystik og uhygge. Kan selvlæses fra 7. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bodil Kappel Schmidt

d. 18. dec. 2018

Drengen Kat er hovedperson i den engelske forfatters bog. Han og søsteren Gwendolen, som tager timer i magi, kommer til at bo hos ærkemagikeren Chrestomanci. Trods forbud fortsætter denskrækkelige Gwendolen med at hekse. Hendes ondsindede påfund vikler den temmelig passive Kat ind i et håbløst net af løgne for at dække over hende. I handlingen indgår eksistensen af parallelleverdener, hvor man har dobbeltgængere, 9 ialt. Efter det endelige opgør i Chrestomancis magiske have med de onde kræfter, G wendolens forbundsfæller blandt troldmandspakket, viser det sig, at hunhele tiden har misbrugt Kats evner. Han. der tilsyneladende ikke havde specielle talenter, er den virkelige magiker, ovenikøbet med 9 liv - de 9 dobbeltgængere samlet i en person, tegnet på denfødte ærkemagiker. Der er et stort persongalleri og masser af magi, drageblod og røg og damp i den handlingsmættede, velfortalte historie - som der står: »Luften var tyk af lugten af magi«. Dog erdialogerne noget stive, ogmagien bliver undertiden til tomme effekter. Magikerne i Caprona (90/41), med Chrestomanci i en mere perifer rolle, er bedre end denne. Skønt den ikke er forfatterensbedste, er det dog stadig god underholdning for børn fra 11-12 år, højtlæsning fra 10 år.


Det fri aktuelt

d. 25. juni 1991

af

af

Steffen Larsen

d. 25. juni 1991