Bøger / skønlitteratur / roman

Fast gear


Beskrivelse


Med cykelløbet Paris Brest Paris som kulisse forsøger en ung fransk kvinde, at finde sin egen vej i livet i en cykelglad familie.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 2017

af

af

Michael Linde Larsen

d. 18. aug. 2017

Fortælling med navnløs fransk kvinde som hovedperson og cykelløb som tema og metafor for livet. Kan læses af cykelglade læsere og andre som kan lide en stramt komponeret historie med en opbyggelig morale.

Hvert fjerde år passerer cykelløbet Paris-Brest-Paris gennem en lille fransk by. I vejkrydset lever en cykelglad familie. Bedstefaren, faren og onklerne er alle tidligere professionelle hjælperyttere. Specielt bedstefaren er præget af sin cyklende fortid og særligt forbandelsen fra Paris-Brest-Paris i 1951, hvor han var tæt på at vinde. Med løbet som kulisse og med familiens cyklende arv i bagagen forsøger datteren i huset at finde sin egen vej i livet i det lille franske bysamfund. Måske der er en anden vej, at gå, og cykle, end kernefamilien og de værdier som hun er vokset op med.

Der er et skær af noget eventyrligt over fortællingen. Vægten er lagt på at beskrive de faktiske forhold og begivenheder, mens personernes tanker og bevæggrunde står mere utydeligt, og det er op til læseren, at tyde og afkode. Der bliver kredset om temaer som amatører mod professionelle og en vinderkultur kontra det at være med. Men det er først og fremmest en kvindes historie om sin og hendes families frigørelse fra fortidens fortælling.

En anden skønlitterær bog med cykelløb som omdrejningspunkt er Cykelrytteren af Tim Krabbé.