Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Fireogfyrre friske fristile : årets sjoveste og mest charmerende skolestile


Beskrivelse


Et udvalg af stile skrevet til Søndagsavisens konkurrence i 1996, over temaer som eventyr, gys, kærlighed, poesi og science fiction.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 1996

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 28. nov. 1996

Når man som beskikket censor i dansk læser de ca. 300 stile igennem i maj måned, så er der hvert år rene perler imellem. Sådan er det også med Fireogfyrre friske fristile, men i en bogudgivelse kunne man godt have været lidt mere kritisk. Stilene dækker over mange temaer: det moderne eventyr, den mulige/umulige kærlighed, den spændende og farefulde fremtid, om at se tilbage på et langt liv og meget, meget mere. Perler, gode læseoplevelser, den noget bløde mellemvare og så dem, der godt kunne have været sløjfet -- både sprogligt og kompositorisk. Så langt - så godt. Problemet er nu, hvem de er udgivet til? Erfaringerne fortæller, at elever, ud over i selve klassen og i tilblivelsesprocessen, sjældent læser jævnaldrendes arbejder, men måske vil den procesorienterede skrivning ændre på dette, og så kan bogen være en god inspirations- og oplevelseskilde, - ikke mindst tematisk.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 1996

af

af

Ulla Harne

d. 28. nov. 1996

Annonceavisen Søndagsavisen udskrev i foråret 1996 en konkurrence, hvor de opfordrede børn og unge til at indsende deres sjoveste og mest charmerende skolestile. Der kom omkring 1000 stile, hvoraf der blev fundet 3 vindere, der fik deres stile trykt i avisen. Bogen her rummer de tre vinderstile og 41 andre, som udgiveren anser for at være så gode, at også andre kan have glæde af dem. Mange af stilene er ganske rigtigt sjove, men der er også et par alvorlige og temmelig barske imellem. Mange har skrevet jeg-historier, som indeholder både fantasi og realisme, og der er også en del egentlige noveller, hvoraf nogle er meget velskrevne. Børnene har også haft lyst til at eksperimentere med form og indhold, og det er der mange eksempler på. Generelt er det således en ujævn samling, hvor perlerne lyser op, men som også er præget af, at det er ganske almindelige børn, der skriver, som børn nu for det meste gør. Mange stile er illustreret morsomt af forfatteren selv. Målgruppen for sådan en samling er noget usikker, for hvor mange børn vil have lyst til at læse andres stile, bortset fra måske for at kunne skrive nogle af dem af til eget brug? For den interesserede voksne er der her mulighed for at få noget at vide om børn og unges tanker, dog signalerer bogen med sit omslag spænding og gys for de unge selv.


Det fri aktuelt

d. 4. dec. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 4. dec. 1996