Bøger / skønlitteratur / roman

Fjern


Beskrivelse


Da Freja Vibæk vender tilbage til barndomshjemmet i Vestjylland, fordi hendes far er død ved et tilsyneladende uheld, begynder hun at grave i sagen, som viser sig at have forbindelse med den store ekspropriation i 1960'erne, hvor landsbyer og gårde blev nedlagt og omdannet til militært øvelsesområde, og hvor faderen spillede en afgørende rolle.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2005

af

af

Karsten Just

d. 24. okt. 2005

Med denne roman debuterer Tine Enger. En roman om barndommens land i det vestjyske, og om de fortrængninger som langsomt afdækkes. Freja Vibæk er en succesrig fotograf ved en hovedstadsavis, og har mere eller mindre mistet forbindelsen til sin far Niels. Hun får besked om at han er død ved en ulykke, men da hun vender tilbage til barndomshjemmet, synes hun der er mange ting som ikke stemmer, og hun begynder at undersøge ulykken. Langsomt afdækkes en række spor, som fører tilbage til den store ekspropriation, da militæret i 1960'erne forvandlede gamle gårde og landsbyer til militært øveområde. Niels Vibæk var med i kommissionen som stod for ekspropriationen. Har det noget med hans dødsfald at gøre, for følelserne var i oprør, fjendskaber opstod, både i lokalsamfundet og i familien. Freja opsøger det lokale arkiv, og langsomt afdækkes omstændigheder, som hun måske helst havde været foruden. Det viser sig at en række mord har fundet sted, hvor medlemmerne af kommisionen er blevet ombragt, camoufleret som selvmord, men der er et mønster, som Freja får afdækket. Det hele ender med en overraskende slutning, hvor sandheden kommer for dagen. I spring mellem fortid og nutid afdækkes denne tragedie, og Tine Enger har godt greb om stoffet, og fortæller med Freja i centrum, og den barske natur som allestedsnærværende faktor den grumme historie, så man er godt underholdt.


litteratursiden.dk

d. 16. jan. 2006

af

af

Birgit Kringelbach

d. 16. jan. 2006

Usleben vestjysk krimi med tråde bagud til vikingetro, ravforskning, militær ekspropriation og en kuldslået familiesaga. "Men samtidig ved jeg, at man aldrig kan ændre et andet menneske. Jeg har ikke ...


Jyllands-posten

d. 16. dec. 2005

af

af

Annelise Vestergaard

d. 16. dec. 2005


Information

d. 12. nov. 2005

af

af

Signe Lindskov Hansen

d. 12. nov. 2005


Berlingske tidende

d. 18. nov. 2005

af

af

Mai Misfeldt

d. 18. nov. 2005