Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Flere hårrejsende historier : 30 tænderklaprende tusmørkegys


Beskrivelse


En samling hårrejsende historier om død, spøgelser, hekse, uhyrlige væsner og andre gyselige skabninger med baggrund i eventyr, sagn og legender. Læs den ikke alene under dynen og lyt ikke til den i tusmørke på skumle steder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2002

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 11. nov. 2002

Bogen er den ene af 3 samlinger hårrejsende historier, der udkommer samtidigt. Den ligner i stil forfatternes Varulven i Sneskoven og andre gys (1995), for også denne havde folkeeventyr, sagn og legender som forlæg til historierne. Denne gang er der desuden tilføjet et par klassikere og nyere historier. Formålet med historierne er at give læsere og tilhørere nogle gode gys, og det lykkes generelt fint men med varieret held. Der er historier fra hele verden og bag i bogen bringes de præcise angivelser til kilderne i engelsksprogede bøger samt beskrivelser af, hvordan forfatteren har omskrevet historierne til denne bog. Det er f.eks. sket med H.C. Andersens eventyr "Rosen-Alfen", som i denne version bl.a. har fået en helt anden slutning, der virker mere gysende i sammenhæng med de øvrige historier om død, spøgelser, hekse, uhyrlige væsner og andre gyselige skabninger. Målgruppen af børn fra 12 år vil i de rette omgivelser få sig nogle kuldegysninger ned ad ryggen og - her må lektøren selv melde pas som testperson - hårrejsninger. Læst alene under dynen eller lyttet til i tusmørke på skumle steder vil samlingen underholde ganske godt.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2002

af

af

Helle Andersen (skole)

d. 11. nov. 2002

Med den hårrejsende forside og det veloplagte forord og resumé på bagsiden som oplæg er det en udsøgt fornøjelse at læse sig gennem de 30 korte, spændende og særdeles velfortalte uhyggehistorier fra alverdens lande. Robert D. San Souci er på banen med denne samling samt Hårrejsende historier og Et uhyggeligt udvalg af hårrejsende historier. Som bogens efterskrift rigt dokumenterer, består gysersamlingen absolut ikke af platte og tilfældige gys, men derimod af bearbejdede fortællinger. De stammer fra en skatkiste af overleveringer, myter, sagn, overtro og endog en vandrehistorie fra Polen, Island, Mexico, Kina, Nigeria m.m., og samlet får man et godt antropologisk sus. "Chips" er inspireret af Dickens, "Rådyrkvinden" af indianerne, "Rokuro-Kubi" af japanske folkesagn osv. Spøgelser, monstre, døden, talende skeletter, alfer, filippinske slanger, ånder, troldmænd og mærkværdige væsener vælter op fra siderne og tryllebinder, overrasker og forskrækker læseren. Fine sort/hvide illustrationer. Nogen gange får modige personer med eller uden tab sat skik på bæsterne. Andre gange lever væsenerne videre i al deres gru. Elever fra 4.-9. kl. møder både ved selvlæsning og oplæsning rigtig gode, men også lærerige gys, især gennem sproget og de raffinerede pointer.