Bøger / faglitteratur / erindringer

Flipproletar! : en næstveddrengs barske og sjove optegnelser


Beskrivelse


Frisøren Josef Johannes Gotfred Jensens (1905-1990) erindringer fra barndoms- og ungdomsårene i Næstved og som voksen primært i København. Der tegnes et tidsbillede af 1. halvdel af 1900-tallet og gives indblik i både familielivet, arbejdslivet og de generelle vilkår i samfundet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2018

af

af

Frederik Nielsen

d. 23. jan. 2018

Josef Johannes Gotfred Jensen fortæller om sit liv og sin opvækst i breve til datteren og barnebarnet. For læsere af biografier og erindringer med fokus på dagliglivet i Danmark op gennem 1900-tallet. Bogen kan også bruges til skoleopgaver.

Bogen består af et udvalg af breve skrevet 1980-84 og fortæller om tiden fra forfatteren blev født i 1904. Han vokser op i Næstved under trange kår og kommer i lære som frisør i en tid med megen arbejdsløshed. Hans lærlingeløn er med til at holde familien med penge. Brevene giver et indblik i både familielivet, arbejdslivet og de generelle vilkår i samfundet i tiden. Arbejdsløsheden bringer forfatteren rundt i Danmark, alt efter hvor der er job at få, og udlængslen sender ham en tur til Schweiz inden han vender hjem igen og får arbejde på salon Figaro i København, og senere egen salon i Køge. Datteren har samarbejdet med bl.a. NæstvedArkiverne om bogens udgivelse.

Brevene er nogle steder opremsende, kortfattede og nøgterne, men det giver fortællingen stor troværdighed og læseren fanges hurtigt og får et godt indtryk af livet på randen af fattigdom i starten af 1900-tallet. Bogen har flere billeder fra tiden, både private og fra arkiver, og de supplerer teksten godt.

Der er en hel del bøger i stil med denne, men ofte er de fortalt af eller handler om kendte personer. Kan sammenlignes med fx Det var jo en anden tidDengang familien var alt og Dengang familien var alt som også handler om tiden, livet og arbejdsvilkårDer er en hel del bøger i stil med denne, men ofte er de fortalt af eller handler om kendte personer. Kan sammenlignes med fx Det var jo en anden tid og som også handler om tiden, livet og arbejdsvilkår.