Bøger / faglitteratur / erindringer

Flugten fra Auschwitz


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om Rudolf Vrba (f. 1924), der flygtede fra Auschwitz i april 1944 og afslørede Nazitysklands rædsler. Med Vrba-Wetzler-rapporten, der indgik som bevismateriale i Nürnbergprocessen efter krigen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2017

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 19. jan. 2017

Øjenvidneberetning fra en ung mand, der flygtede fra tysk kz-lejr. For voksne og modne unge med interesse for Holocaust.

Rudolf Vrba, ung jøde fra Slovakiet, blev i 1942 deporteret til Tyskland. I 1944 fik han held til at flygte fra Auschwitz-Birkenau sammen med medfangen Alfred Wetzler. De to har med den såkaldte Vrba-Wetzler rapport fremlagt dokumentation for bl.a. fange- og drabstal og for lejrens indretning. Rapporten findes i bogen, hvis hoveddel består af Vrbas senere nedskrevne beretning om liv og død i lejren. Epilogen stiller spørgsmålet og giver et bud på et svar: hvordan kunne det ske uden opstand?.

Forbløffende hverdagsagtig beskrivelse af livet i en kz-lejr, først set med den ukuelige ung mands øjne og senere hans mere voksne refleksioner i epilogen. Selve rapporten er senere kritiseret for tekniske ukorrektheder, men det er jo blot en øjenvidneskildring. Man noterer sig med gru naziofficerernes medmenneskelige ligegyldighed og systematiske berigelseskultur. En vigtig og medrivende bog, letlæst og fængende skrevet i levende og nutidigt sprog.

Udkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx VidnesbyrdLandskaber fra dødens metropolOverleverVi græd uden tårerSonderkommando, Landskaber fra dødens metropol og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, Landskaber fra dødens metropol og . Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, Landskaber fra dødens metropol og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, Landskaber fra dødens metropol og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og .


litteratursiden.dk

d. 26. apr. 2017

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 26. apr. 2017

Rudolf Vrbas rystende og vigtige øjenvidneberetning om nazisternes overgreb i Auschwitz og Birkenau. Rudolf Vrba blev født i Slovakiet 1924, og som 17-årig blev han deponeret til kz-lejren Majdanek, o...


Weekendavisen

d. 10. feb. 2017

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 10. feb. 2017