Bøger / skønlitteratur til børn / roman

For din egen skyld


Beskrivelse


Under pres fra plejeforældrene rejser 17-årige Mads til København for at besøge sin mor, der ligger for døden. Det bliver nogle følelsesmæssigt voldsomme dage, hvor han også lærer sin fortid at kende.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 18. dec. 2018

»Han blev tvunget til at erkende sin egen fortid - og at leve med den« står der på forsiden, barske ord og det er ikke helt usandt. Mads på 17 er plejebarn i Jylland og han indhentes affortiden ved meddelelsen om, at hans mor ligger for døden. Vi oplever hans had mod den tilsyneladende følelseskolde mor og mod sine slægtninge, som dengang svigtede ham. De forstående plejeforældreovertaler ham dog til at rejse til København og i forbindelse med moderens død får han et mere nuanceret billede af fortidens begivenheder. Den meget komplekse problemstilling behandles næstenskematisk og drengens stemningsskift er for forudsigelige og måske ikke helt realistiske. Kontrasten mellem det noget snuskede københavnermiljø og den pæne jyske lilleby er stor og hvad det betyderfor Mads, står læseren noget usikker over for. Bogen er let læst. Sproget er staccatoagtigt, opbygget i korte sætninger og typografien stor, men ikke tydelig. EDB-teknikken laver nok lige højremargin, men laveruregelmæssige linier med skiftevis åbne og lukkede liniepræg, som ikke fremmer læsbarheden. Kjeld Brandt har lavet en indbydende forside, som vil tiltrække målgruppen 14-17 år,men de svage læsere får for meget og de gode for lidt.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

Bogen kan betegnes som en udviklingsroman på enkle præmisser. Mads bor hos sine plejeforældre og går i 1.g. Under pres fra plejeforældrene rejser han til København for at besøge sin mor, derligger for døden. Det bliver et smerteligt møde, hvor minder på godt og mest ondt fra den tidlige barndom med moderen vælder frem. Han lærer moderens nye ven at kende og dennes datter, som hanforelsker sig i. På tilbagerejsen indser han, at han er kommet et stykke videre, og at det er godt at kende sine rødder for sin egen skyld. Historien er fortalt i korte sætninger og mange replikkeri et lidt fattigt sprog. Bogens ide er god og hensigten redelig. Men handlingen er ikke kittet rigtig godt sammen, og derved mister den nerve og dybde. Forfatteren har flere steder fat i nogetvæsentlig. Navnlig Mads' reaktioner ved moderens død er følsomt skildret. Samtalerne mellem de unge rammer tidens sprog og tankegang ganske godt. Men bogen er lidt for kort og let til at vække dethelt store engagement.Omslaget er fortællende uden det store smæld. Ungdomsbog fra ca. 12 år. Forfatteren er kendt for mange børne- og ungdomsbøger af samme type som denne.