Bøger / skønlitteratur / roman

Fortællingen om dengang Xu Sanguan solgte sit blod


Beskrivelse


Menneskeligt portræt af en mand der i kampen for sin familie risikerer livet ved at sælge sit blod. Samtidig en satirisk skildring af livet i Kina under Maos styre.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2016

af

af

Heidi Buur Pedersen

d. 8. aug. 2016

Fint portræt af en mand der går langt for sin familie, og samtidig en skildring af livet i Kina under Maos styre. Til alle litteraturelskere.

Xu Sanguan arbejder på en Silkefabrik i 50'ernes Kina. Han er gift og har tre sønner, og livet er godt - indtil han opdager, at han ikke er far til den ældste søn. Som ganske ung solgte han første gang sit blod, og han lovede sig selv kun at bruge de tjente blodpenge på det allervigtigste. Nu gør omstændigheder, at han alt for ofte må gå den tunge vej til blodformanden, og han opdager, hvad der er det vigtigste i livet. Forfatteren er en af Kinas største og mest omdiskuterede forfattere, og hans første roman på dansk, At leve, er blevet udråbt som et mesterværk.

En stor læseoplevelse i en lille bog, der er overraskende lettilgængelig. Det meget simple sprog er letlæseligt og poetisk på sin egen måde, og der er meget humor i bogen, fx i skildringen af hustruen Xu Yulans koleriske temperament. De store temaer og konflikter behandles uden den store dramatik og store følelser, og fordi det er så subtilt, krøb de længere ind under huden på denne læser. Interessant er billedet af livet under formand Mao, og de første spadestik til Kulturrevolutionen, fx indførelsen af røde armbind.

Læsere vil også være interesserede i forfatterens første roman på dansk: At leveStoner. Den stilfærdige skildring af et levet liv fik mig til at tænke på StonerLæsere vil også være interesserede i forfatterens første roman på dansk: At leve. Den stilfærdige skildring af et levet liv fik mig til at tænke på .


Jyllands-posten

d. 9. okt. 2016

af

af

Tor Tolstrup

d. 9. okt. 2016


Berlingske tidende

d. 19. nov. 2016

af

af

Jørgen Johansen

d. 19. nov. 2016


Politiken

d. 9. sep. 2016

af

af

Alexander Vesterlund

d. 9. sep. 2016


Kristeligt dagblad

d. 3. nov. 2016

af

af

Kristine Kabel

d. 3. nov. 2016


Jyllands-posten

d. 9. okt. 2016

af

af

Tor Tolstrup

d. 9. okt. 2016


Danmark Kina

Nr. 107 (2017)

af

af

Christian Nielsen, Lene Sønderby Bech

Nr. 107 (2017)


Standart

Årg. 31, nr. 1 (2017)

af

af

Mads Schjødt Sandager Jonasson

Årg. 31, nr. 1 (2017)