Debatbog, der dokumenterer racisme, slavelignende arbejdsforhold, mobning, stigmatisering og anden elendighed for samfundets mest udsatte. Bogen vil have størst appel til mennesker af samme samfundsobservans som forfatteren.
Det er meget ubehagelig læsning. Günter Wallraff, tysk journalist - oprindeligt boghandleruddannet - f. 1942, har i mere end en menneskealder gået under cover som fremmedarbejder, flygtning, hjemløs eller andre typer fra samfundets nederste ende for at mærke, hvad det indebærer og videregive sine lidet opløftende erfaringer i artikel- og bogform. Således også denne gang, hvor han har optrådt som somalisk krigsflygtning, hjemløs, ufaglært mm. I bogens 8 reportager fortæller han om sine forskellige forklædninger, og hvad de giver ham af forfærdende indblik i, hvordan man behandler hinanden i det tyske samfund, der, når alt kommer til at, nok ligner det danske ret meget. Walraff standser ikke ved beskrivelserne, men prøver også at analysere, hvad der ligger under og finde de menneskelige motiver bag udnyttelsen. Endelig kommer han med inspiration til forandring.
Wallraff kan bedst sammenlignes med Wallraff. Han har en lang række lignende udgivelser bag sig, adskillige oversat til dansk.
Et indigneret indlæg i samfundsdebatten. Selvom Wallraff behandler tyske forhold, er hans dokumentation så uafrystelig og helstøbt, at vi ikke kan undsige os her i nabolandet. Dette seneste udspil i et spektakulært livsværk bør være bredt tilgængeligt i bibliotekerne.