Bogen henvender sig til politikere, samfundsinteresserede og -debattører.
17 universitetsprofessorer giver i 14 afsnit hver deres forskningsområdes bud på fremtiden. Bogen giver i sin helhed således et ret samlet billede. Lidt under halvdelen er helliget naturvidenskaben, fx miljø og klimaændringer, matematik og computere, lægevidenskab og landbrug. Samfundsvidenskaben handler om økonomi, politik, religion, krige og globalisering. Mens humaniora er om historiefilosofi, religion, utopi/dystopi og litteratur. Klimaændringer er gennemgående tema. Især de naturvidenskabelige bidrag forsøger at fremlægge gedigne analyser og gennemgang/diskussion af hvilke scenarier videnskabsfolk forestiller sig. Bogen er bredt forståelig sprogligt og indholdsmæssigt også for læsere uden for universitetsverdenen. Den er illustreret med enkelte fotoer, diagrammer og tabeller.
Bogen er mere bredt videnskabeligt funderet end de forholdsvis mange andre bøger om emnet, fx Porten til fremtiden, 2012, Hesseldahls Grib fremtiden, 2011, og Gardners Fem tanker for fremtiden, 2007. Desuden er den også mindre præget af ideologiske og politiske holdninger.
Bogen er en seriøs og saglig sag som opsummerer mange af de konklusioner som videnskabsfolk aktuelt forestiller sig om fremtiden.