Bøger / skønlitteratur til børn

Gaven


Beskrivelse


Tegneserie. I fem episoder fra 1734 til 1790 fortælles om drengen Qajuuttaq, som mister sine mor og far til koppeepidemien. Qajuuttaq tager med sin familie til hvalfangst i Disko Bugt, og møder de europæiske hvalfangere. Senere i livet møder han en ung hollænder, Emiel, som han forærer en gave, da deres veje skilles.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2015

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 2. dec. 2015

3. bind i den episke tegneserie fra Grønlands forhistorie. Her fortælles om inuit drengen Qajuuttaq, der bor i Kangeq i Vestgrønland. Især for 11-16-årige og voksne.

I fem episoder fra 1734 til 1790 fortælles om drengen Qajuuttaq, som mister sine mor og far til koppeepidemien. Han skærer en træmodel af en kajak, som han lægger på graven. Han tager som voksen sin familie med til Diskobugten for at deltage i hvalfangsten. Under en overvintring bliver Qajuuttaq uvenner med Asaleq, som forsøger at sælge træmodellen. Asaleq bliver beskyldt for at have stjålet fra et helligt sted. De aftaler at afgøre det på sommerpladsen Taseralik med sangduel og trommedans. Qajuuttaq dræber Asaleq, og den lille træmodel og dens historie foræres år senere til den unge hollænder, Emiel, som Qajuuttaq har taget sig af. Emiel vender tilbage mange år senere for at lede efter sin gamle ven.

Det er en fremragende historie der både er dramatisk og rørende, med den historiske og grønlandske synsvinkel, som er baseret på arkæologiske fakta og historiske kilder om inuitkulturen. Bagest grundigt og interessant tekstkapitel om bogens tilblivelse og de historiske, arkæologiske fakta, som det hele bygger på.

En af de tidligste tegnede fremstillinger om den grønlandske kultur fra 1800-tallet er Aron fra Kangeq, fx "Således skriver jeg, Aron". Bind 1.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 210 (2016)

af

af

Rasmus Østergaard

Nr. 210 (2016)


Politiken

d. 9. jan. 2016

af

af

Søren Vinterberg

d. 9. jan. 2016