Bogen henvender sig både til jurister og psykologer samt politikere, der er professionelt interesserede i eller arbejder med strafsanktioners konsekvenser og virkninger.
Forfatteren HZ er professor i sociologi og forsker ved et amerikansk universitet i Virginia. Hans mangeårige forskningsfelt og mission er at ændre forståelsen af, hvad ret og retfærdighed bør være i et moderne samfund. HZ er idemand bag princippet om opbyggelig "genoprettende ret", som han benævner det. Ideen bag det er, at genoprettende ret i stedet for kun at fokusere på at gerningsmanden skal få hvad han "fortjener" - fokuserer mere på alle de involveredes behov omkring en given forbrydelse: ofret, gerningsmanden og lokalsamfundet. Principperne med ledsagende anvisninger går så på, at det er ofrenes behov og gerningsmændenes forpligtelser - evt. til at mødes med ofret - modsat fokus på skyld og straf over for samfundet. Princippet læner sig op ad de kendte kristne og humanistiske idealer om omsorg, medinvolvering og i bedste fald, men ikke nødvendigvis, tilgivelse.
HZ har skrevet flere bøger om sine alternative ideer om retspraksis, men den lille bog her er den første bog på dansk.
Interessant og tankevækkende og anderledes synsvinkel på den almene strafferetslige praksis i den vestlige verden, der har nået en vis udbredelse. Trods lidt for meget redundans i fremstillingen kan bogen og ideen ses som alternativ til det kendte juridiske princip om skyld og udmåling af straf som gengældelse fra statens side.