Bøger / skønlitteratur / roman

Godt i vej


Beskrivelse


Generationsskildring fra den kulturelle smeltedigel som er 1960 og 1970. Også på Grønland, hvor en boglig stærk grønlandsdreng udfordrer livet på kost- og realskolen i Nuuk omgivet af tidens toner, og et ungdomsoprør, der rumler.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 21. feb. 2014

Målgruppen er bred blandt læsere som ikke søger en krimi. Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2014. Oplagt for dem som interesserer sig for Grønland.

Debutroman, hvor Juaaka Lyberth (f.1952) skriver sin egen generations historie ud af den kulturelle smeltedigel fra 1960 og 1970. Og det lykkes JL på fremragende vis at sætte ansigt og stemme på et Grønland som vi kender alt for lidt til. Som læser inviteres du indenfor i den unge grønlandske Paul Eriks verden. På den ene side, som for alle teenagere, grænseløs åben. Og på den anden side lukket, mere eller mindre stramt, af den sociale og kulturelle virkelighed. I 1969 vender Paul Erik tilbage til kost-og realskolen i Nuuk efter en sommerferie hos forældrene I Uummannaq. Han er som en af de få udvalgt til en boglig uddannelse. Vi følger det noget afsondrede kollegieliv, der selvfølgelig krydres af forelskelser, venskaber og erotisk spiring. Det har aldrig været nemt at være teenager i hvilken som helst kultur, og da slet ikke når den Else du venter på, ej venter med samme tålmodighed. Roman flyder velskrevet af sted, og fra kollegieværelserne i Nuuk runger som overalt i verden både Stones og Beatles, og sikkert også Dylans "The times they are a-changing". Og det gør de, tiderne bevæger alt, også i 1969, i Grønland.

Tror den fornyede interesse for Grønland som bl.a. Kim Leine skaber også vil komme denne fremragende generationsskildring til gavn.

Flot debutroman med en del læsere på de fleste biblioteker.


Jyllands-posten

d. 25. apr. 2014

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 25. apr. 2014