Bøger / skønlitteratur / roman

Gravskrift for en spion : spionthriller


Beskrivelse


På et lille sydfransk hotel bliver en gæst uskyldigt arresteret for spionage. Han er statsløs efter den 1. verdenskrig, og hans eneste chance er derfor selv at afsløre spionen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 7. aug. 2014

Vil tiltrække læsere, der søger klassiske spion-thrillers.

Endnu to romaner af Eric Ambler (1909-1998), der anses som en tidlig grundlægger af spionromaner med politisk glød, og som inspirator for fx Graham Greene, John le Carré og Ian Fleming. Hans klassiske romaner kommer nu på et nyt forlag. Disse to klassiske spionromaner, Gravskrift for en spion og Fred og ingen fare er begge fra 1938, senest på dansk i henholdsvis 1988 og 1987. Begge har som det oftest er i Amblers klassiske spion-univers ikke professionelle spioner som hovedpersoner. De er almindelige mennesker, hvis sådan nogle findes, fanget i skæbnesvangre twist med "skæg, hat og blå briller". I Gravskrift for en spion bliver en ungarsk immigrant måske eller måske ikke uskyldigt mistænkt for at være spion. Han må bevise sin uskyld ved at afsløre den rigtige spion. I Fred og ingen fare, en titel der bestemt modbevises af romanens handling, befinder en ung ingeniør sig pludselig i Milano i midtpunktet af en speget spionaffære, hvor hans forgænger i jobbet har måttet betale med sit liv. Sprogligt er Amblers spionromaner præget af, at de er skrevet i 1930'erne, men jeg synes ikke det forstyrrer læsningen væsentligt. Men man skal som moderne læser lige tune sig ind på stilen i de klassiske spionromaner.

Passende at sammenligne med andre klassiske spionromaner fx af Graham Greene.

Har man ikke tidligere udgaver af de klassiske spionromaner bør den velassorterede hylde med spændingsbøger suppleres.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Månson

d. 18. dec. 2018

Til rækken af meget forsinkede oversættelser fra Amblers bedste periode - før 2. verdenskrig - føjer Gravskrift foren spion fra 1938 sig fint. På et lille fransk hotel arresteres fortælleren,en sproglærer, der pga grænsedragningerne efter 1. Verdenskrig egentlig er statsløs, for spionage. Årsagen er mystiske fotos på hans feriefilm. For at rense sig må han afsløre den virkelige spion,der er en af de andre meget få hotelgæster. Rammen er helt Agathe Christie'sk, men Amblers greb om intrigen, hans levende personer, det ægte miljø og sproget, der mesterligt videreformidler denuheldige "spions" kortvarige, men intense mareridt, ligger langt fra Christies hygge-nygge. Selv om der både er konstant spænding og også gedigen action i den afsluttende jagt på den ægte spion,fænger romanen især ved afdækningen af de andre gæster, der nok næsten alle er uskyldige i spionanklagen, men til gengæld har så meget andet at skjule, så selv hovedpersonens særdelesuprofessionelle undersøgelser giveret troværdigt kig bag fernissen på et gennemsnitshotelklientel. Kan både bruges som spændings- og som letlæst psykologisk roman.


Information

d. 19. dec. 1988

af

af

Morten Thing

d. 19. dec. 1988


Weekendavisen

d. 17. feb. 1989

af

af

Bo Bjørnvig

d. 17. feb. 1989


Berlingske tidende

d. 16. jan. 1989

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 16. jan. 1989