Bøger / skønlitteratur til børn / grønlandske sagn

Grønlandske sagn og myter


Beskrivelse


De første mennesker. Månen og solen. Venus. Storfangeren fra Aluk, hvis hjerte brast, da han så solen over sin boplads. De to små forældreløse, der reddede folkene på bopladsen. Havets Moder. Hvalen og ørnen, der giftede sig med to småpiger. Storfangeren Navigiaq. Amârsiniôq, troldkvinden, der bortfører børn i en rygpose. De to venner, som ville omrejse verden. Mánguaraq der besøgte Månemanden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 1996

af

af

Bodil Kappel Schmidt

d. 14. maj 1996

Bogens 11 myter og sagn giver tilsammen en udmærket introduktion til den traditionelle grønlandske forestillingsverden, idet de fortæller om skabelsen af de første mennesker, solen og månen, om jagt, ægteskab mellem dyr og mennesker, om fangstdyrenes natur og årsagerne til dårlig fangst, her med et par versioner af fortællingen om Havets Moder, som er et yndet emne for børnebøger, f.eks. i Vebæk: Besøg hos Havets Moder, 1995 og Riel: Pigen som søgte Havets Mor, 1972, 1981, 1996, som giver en mere detaljeret beskrivelse af de mange færdigheder der må til, for at rejsen kan lykkes. Pia Falck Papes blyantstegninger er en historie for sig. De er fulde af liv, kraft og dramatik, og de giver en flot fornemmelse af de vældige landskaber og naturkræfter overfor de meget små mennesker, som dog også må besidde megen fysisk og psykisk kraft for at overleve. Fortællingerne er baseret på Knud Rasmussens optegnelser, lidt forenklede og moderniserede, så de er mere tilgængelige for børn fra 10 år, som er målgruppen. Bogen er beregnet til undervisning, men kan fint bruges i andre sammenhænge. Indledningen fortæller lidt om Knud Rasmussen, og et afsluttende minileksikon forklarer "fremmede" fænomener.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 1996

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 14. maj 1996

Læsningen er for alvor vendt tilbage til skolen, og fortællingen har igen holdt sit indtog. Og når Synnøve Lien og Kirsten Meldgaard melder sig på markedet, så plejer det at være kvalitet. Det er det også denne gang med grønlandske sagn og myter fra Skatkisten. De gamle grønlændere kunne ikke læse og skrive, men de var dygtige til at fortælle. Fortælle om livets- og naturens gang, fangsten, sjælen og de højere magter. Teksterne er hentet og genfortalt efter Knud Rasmussens samling af myter og sagn og er blevet lettere bearbejdet. Fortællinger, som dybest set handler om det at være menneske, om forfædrenes visdom og menneskekundskab. Det er bl.a. mødet med de første mennesker, om hvordan solen og månen blev skabt, om åndemanere, Havets Moder, troldkvinder og månemanden. Det er spændende, forløsende og mystisk forførende. Teksterne er "pakket ind" i Pia Falck Papes flotte illustrationer, som yderligere giver dem liv. Velegnet til danskundervisningen i 4. - 6. klasse. Nøglen til læreren er også en ren skatkiste.


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 38 (1996)

af

af

Helge Christiansen

Årg. 113, nr. 38 (1996)


BUM

Årg. 14, nr. 1/2 (1996)

af

af

Bo Nake

Årg. 14, nr. 1/2 (1996)