Bogen indeholder en række indlæg om religioners rolle i nutiden. Nogle af teksterne er forholdsvis svært tilgængelige og målgruppen er studerende ved de højere læreanstalter. Alle der vil have religionssociologiske input til forståelse af de politiske begivenheder, der foregår, kan have udbytte af bogen. Bogen tager udgangspunkt i en konference om religion i det 21. århundrede holdt på Københavns Universitet.
Der er i alt 18 bidragsydere, nogle videnskabsmænd, andre skønlitterære forfattere (Henrik Nordbrandt og Per Aage Brandt) og en enkelt tegneserietegner. I forordet skriver redaktørerne, at religion fra at være blevet noget personligt og privat i slutningen af forrige århundrede, nu atter fylder i det offentlige rum. Derfor er det nødvendigt at relancere religionskritikken. Religionerne bruges som argumenter i det internationale politiske spil, og derfor skal vi forholde os til dem.
Der er udkommet andre bøger om emnet indenfor de sidste år, Ud med Gud, 2001 henvender sig til gymnasie-/HF-elever, Gud er ikke stor, 2007 er et ateistisk angreb på religion og Religionskritik, 2008 handler især om brugen af islam og kristendom politisk op gennem historien.
Fordi religion og tro har så stor ideologisk betydning er bogen interessant, med flere videnskabelige indlæg.