Bøger / skønlitteratur / roman

Håbets grønne ø


Beskrivelse


En ekspedition til en ukendt ø i Sydhavet mister sit skib og skal i en robinsonade-tilværelse forsøge at opbygge et nyt samfund baseret på kærlighed og fællesskab.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Munck

d. 18. dec. 2018

En norsk-polynesisk videnskabsmand, som hedder Thorkildsen, en amerikansk mangemillionær, et par sømænd og en lille gruppe studerende forliser på en ukendt, ubeboet sydhavsø. Bogen skildrer,hvorledes det lille af omstændighederne nødvendiggjorte samfund udvikler sig, og søger at godtgøre, at dette kun kan ske efter polynesisk mønster - en høvding med »mana«, døds- og manddomsritualeretc.; denne tese underbygges imidlertid kun af billig overtro og letkøbte postulater. Bogens styrke ligger derfor udelukkende i en acceptabel skildring af spændingerne i en gruppe, hvor hverkenkøn, intelligens, religion eller social baggrund er ligeligt fordelt. Sproget er noget tungt, men selv om bogen ikke er særlig spændende, er den ganske underholdende.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Jørgensen

d. 18. dec. 2018

Robinsonade i Stillehavs-miljø. Ledet af en norsk-polynesisk videnskabsmand, Knud Therkildsen, og finansieret af en amerikansk millionær (der selv deltager), drager en lille flok studerende ogsøfolk ud for at finde en ukendt ø. En ø, der kun kendes fra polynesiske legender. Selvfølgelig kæntrer deres skib ved landgangen, og de skal lave deres eget samfund. Et samfund, de opbygger efterlange - meget lange - diskussioner om polynesiske skikke og traditioner: 'Mana', overtro, ritualer osv. Da det er en meget blandet gruppe, mht. køn, race og social baggrund m.v., bliver der snakketen del om lejrbålet. Bogen er ikke særlig spændende, ret tung at læse med de mange sociale og religiøse elementer, der skal ind i handlingen. Personerne er typer og handlingen konstrueret ogusandsynlig. Har man læsere til bøger om sociale eksperimenter, glider Håbets grønne Ø måske ned. Andre vil finde den jævnt kedlig. West er australsk katolik med et stort forfatterskab bag sig,ofte inspireret afreligiøse, politiske og sociale problemer. Djævlens advokat. - 1959 er hans kendteste bog. Håbets grønne Ø kom sidst i 1977.


Berlingske tidende

d. 14. nov. 1977

af

af

Tage Taaning

d. 14. nov. 1977