Bøger / faglitteratur

Håndværkeren : arbejdets kulturhistorie - hånd og ånd


Beskrivelse


Det gode håndværk som udspringer af fantasi, kropslig erfaring og en nær forbindelse mellem hånd og hoved, er under pres i den moderne vestlige civilisation, men kan ifølge forfatteren give et nyt forankringspunkt i den materielle virkelighed.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. aug. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. aug. 2009

Sociologisk og filosofisk bog på akademisk niveau. Målgruppen er videregående studerende i sociologi eller filosofi. Vil kunne formidles lidt bredere til filosofisk orienterede læsere.

Forfatteren, der er internationalt anerkendt professor i sociologi og prisbelønnet som videnskabelig forfatter, skriver her en fængslende hjernevridende moppedreng af et historisk, sociologisk og filosofisk værk. Har tidligere udgivet Det fleksible menneske, 1999. Der er som forventet dømt tænkning med absolut højt til loftet. Bogen er den første af en påtænkt trilogi om "materiel kultur". I forordet lyder det bl.a.: "Denne bog handler om håndværksmæssighed, evnen til at fremstille ting godt." Sennetts håndværksmæssighed dækker meget bredere end faglært manuelt arbejde, fx tømrer og murer, det gælder fx også lægen, computerprogrammøren og kunstneren. Første del løfter begrebet "håndværkere" op på et teoretisk, historisk og filosofisk niveau jeg ikke har set før. Fokus er på sammenhængen mellem hånd og hoved, og Sennett skriver så det knager i hjernevindingerne, men på den gode måde. Anden del redegør for "håndværket", mens tredje del præsenterer Sennetts tilgang til det, han kalder "håndværksmæssighed". I det afsluttende afsnit "Det filosofiske værksted" lyder det bl.a.: "Det arbejdende menneskedyr kan beriges ved håndværksmæssighedens færdigheder og værdiggøres ved håndværkets ånd".

Unik sociologisk og filosofisk læsning.

Relativ smal målgruppe, fortjener og kræver aktiv formidling.


Berlingske tidende

d. 11. sep. 2009

af

af

Niels Houkjær

d. 11. sep. 2009


Weekendavisen

d. 16. okt. 2009

af

af

Heidi Laura

d. 16. okt. 2009


Antropologi

Nr. 61 (2010)

af

af

Jonathan Matthew Schwartz

Nr. 61 (2010)