Bøger / faglitteratur / biografier

Hadrian og Roms triumf


Beskrivelse


Om Kejser Hadrian (76-138), der bragte århundredes krige til ende og befæstede Romerrigets grænser. Om en kejser, der i halvdelen af sin regeringstid var på rejse, men inspireret af hellenismen også skrev digte og studerede arkitektur og filosofi.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 20. okt. 2010

Målgruppen er bredt læsere af historiske biografier, og specielt de som interesserer sig for viden om Romerriget. Jeg forestiller mig også biografien anvendt til større opgaver fra og med gymnasieniveau.

Den engelske forfatter og professor, der på engelsk også har skrevet biografier om bl.a. Kejser Augustus og den romerske politiker Cicero, skriver her en omfattende biografi dygtigt iklædt et levende sprog om én af de absolut mest succesrige af de romerske herskere. Navnet kender mange sikkert fra "Hadrians Mur". Hadrian er den kejser som afslutter Romerrigets militaristiske voldsomme udvidelse, og netop bl.a. med sin mur befæster rigets daværende grænser. Bogen starter med en nyttig tidslinje og indledningen tager afsæt i de ruiner som er tilbage af Hadrians Villa øst for Rom. Samme indledning konstaterer som en "cliffhanger": "Manden, der byggede dette sted, er lige så uudgrundelig". Bogens forløb følger Hadrians liv, og forfatteren formår faktisk at få denne lidt støvede romerske hersker til at stå levende frem i et portræt, der netop som ovennævnte citat røber det, er af et modsætningsfyldt menneske med langt større magt end de fleste.

På dansk den eneste egentlige biografi om Hadrian. Han er selvfølgelig med som delemne i de almindelige historiske beskrivelser. Samt i Ole Vindings Tolv romerske kejsere, 1971.

For yndere af historiske biografier, med interesse for Romerriget, er den ligeså spændende som en krimi.


Jyllands-posten

d. 16. dec. 2010

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 16. dec. 2010


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 188 (2011)

af

af

Torben Svendrup

Nr. 188 (2011)