Bøger / skønlitteratur til børn / let at læse

Hævnens nat : en fortælling om Niels Ebbesen


Beskrivelse


I 1340 møder den 14-årige Jakob en af Niels Ebbesens unge væbnere, efter at Jakobs familie er blevet dræbt af Grev Gerts lejetropper. Sammen oplever de to unge oprøret mod den kullede grev Gert, der trækker sit blodige spor op i Jylland.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 1999

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 7. juni 1999

I denne røde Dingo fortælles historien om Niels Ebbesen. Det er en spændende, velskrevet og letlæst bog, der vil fænge historieinteresserede børn i 4.-6. kl. Året er 1340. Danmark er sat i pant til nogle tyske grever, og grevernes landsknægte hærger landet. Vi følger Jacob, en dreng hvis familie og landsby er blevet angrebet og på det nærmeste udslettet af tyskerne. Under flugten møder han Svend Trøst, nevø til Niels Ebbesen. Jacob får lov til at bo hos Niels Ebbesen og hans familie. Her oplever han, hvordan oprøret mod tyskerne bliver planlagt, og hvordan mordet på den kullede greve bliver udført. Dette mord bliver udslagsgivende for tyskernes tilbagetrækning. Handlingen indeholder også en spirende forelskelse mellem Jacob og Niels Ebbesens datter Ellen. Klaus Albrectens farverige tegninger lægger sig tæt op ad stemningen i bogen. De er dystre og dramatiske, og det er stærke sager, specielt det billede, der viser det berømte mord. Bagest i bogen findes et lille kapitel, som er en ordliste over svære ord fra den tid.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 1999

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 7. juni 1999

I dramatisk skønlitterær form skildres Niels Ebbesens oprør mod den kullede greve, Gert, i 1340. Jakob på 14 år er historiens identifikationsfigur. Han er overlevende efter en massakre som grevens mænd har foretaget og kommer ved hjælp af en ung væbner til Niels Ebbesens gård, hvor han får plads. Historien er dramatisk og ret underholdende, men forekommer sine steder rutineret og lettere forudsigelig. Bogen kan læses af børn fra 12 år. Sproget er homogent og indeholder megen dialog. Farvetegningerne, I Claus Albrechtsens vanlige stil, passer godt til den lidt Robin Hoodagtige historie. Drabet på grev Gert er ganske voldeligt skildret da han gennembores med sværd, men passer fint til historiens tone og atmosfære. Forside med grev Gert gribende sit sværd på væggen hist udtrykker meget godt historiens dramatik. Historien kommer ikke bag om den politiske og religiøse virkelighed, selvom det dog fremhæves flere gange at Danmark på dette tidspunkt var katolsk. Historien ender umiddelbart efter drabet på grev Gert, og historien om de store slag der fulgte, Niels Ebbesens død mv. skal søges andre steder.