Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Hans og Grete : fra Grimms samlede eventyr


Beskrivelse


Eventyret om brændehuggerens børn, der bliver taget til fange af heksen i pandekagehuset.

Anmeldelser (15)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 1997

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 4. aug. 1997

Helt i stil med sin tidligere Grimmfortolkning De dansende prinsesser, 1996, lægger Jane Ray her poetisk stemning og ornamenter på Hans og Grete (i den gamle Ewald oversættelse). Ornamenterne er i den grad det fremherskende stiltræk, at man snarere må kalde dette en mønstret frem for illustreret udgave af eventyret. Selv skoven, den store, dybe, vildsomme, er stiliseret til smukke blad- og grenstrukturer, hvori Hans og Grete, de grusomt forladte børn, ligger tæt sammen og sover under poetisk guldfarvede måne og stjerner på magisk grønblå changerende himmel. Både komposition og farvevalg vægter det smukt harmoniske og velafstemte, så helhedsindtrykket bliver poetisk og kønt, monotont hele bogen igennem uden rigtig at åbne for fortællingens følelsesmæssige understrømme. Heksen ligner således mere en imponerende teatermaske end et stykke personificeret aggression. Derfor tror jeg personligt ikke, at dette bliver den udgave af Hans og Grete, der virkelig griber børn om hjertet, men flot - det er den. Fra 4 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 1997

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 4. aug. 1997

Folkeeventyr kan være barske. Et af dem, der er rigtigt råt for små børn, er Brødrene Grimms eventyr om Hans og Grete. Det er ikke let at forlige sig med tanken om en mor, der uden videre foreslår, at børnene skal slås ihjel, fordi det er småt med maden. Og det er næsten endnu sværere, at acceptere tanken om, at den rare far slås så lidt for sine børn, som han gør. Det kræver ikke megen overtalelse, før han prøver at lokke dem i døden. Den brutale historie præsenteres her i en usædvanlig lækker indpakning. Jane Rays store illustrationer er smukke, varme og emmer af eventyr og mystik. Stilen er let naivistisk med et anstrøg af jugend-agtige ornamenter. Billederne vrimler med detaljer, der dog ikke forstyrrer hovedfigurerne og helhedsindtrykket, men snarere inviterer til yderligere dvælen ved de overvældende billedeventyr. Den ret massive tekst er anbragt i rammer, der stilfuldt indgår i billeduniverset. Her er virkelig tale om en ny billedfortolkning af én af klassikerne. Og det er gjort på én gang nyskabende og med respekt for både historien og for genren. En eventyrlig bog for læsere på skolens mellemtrin, eller endnu mere oplagt: til højtlæsning og billednydelse for alle over 4 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. sep. 2014

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 29. sep. 2014

Billedbogsudgave af det kendte eventyr for børn på 4-7 år med en side bagest med forslag til dialogisk læsning til brug med børn i daginstitutionen og indskolingens yngste klasser.

Det er historien om jægeren i skoven, der ikke kan skaffe mad til sin familie. Hans kone, børnenes stedmor, overtaler ham til at følge børnene, Hans og Grete, ud i skoven og efterlade dem. Hans og Grete bliver indfanget af heksen, men som det sig hør og bør ender eventyret med heksens endeligt, fordi Hans og Grete er snu og snarrådige, og de vender rige hjem til deres far. Det er en ret tekstrig version med et nuanceret sprog og megen dialog og et par små tvists i slutningen. De fleste billeder fylder et opslag, og er tegnet med konturstreger og har udtryksfulde ansigter på figurerne. Billederne har en del til fælles med tegneserier, dynamik i beskæringer og vinkler. Christian Højgaard har bl.a. også illustreret Josefine Ottesens serie om Teseus og Niels Hartmanns Nordiske guder og heltesagn fortalt for børn, 2010.

Nyeste billedbogsversion af eventyret før denne er Pia Thaulovs fra 2007, som også er grum, men også ekspressiv med en mere realistisk social tone.

Det er en underholdende og velfungerende udgave af eventyret med tegneserielignende virkemidler, som også kan anvendes til dialogisk læsning med børn i målgruppen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bodil A. Beck (børn)

d. 18. dec. 2018

Nærværende 2. udgave er med få undtagelser identisk med 1. udgaven fra 1971. Formatet er gjort større, så det nu svarer til de senere udgivne Svend Otto S.-illustrerede Grimm-eventyr (26 x 20cm). Illustrationerne er de samme som i 1. udg. ,men tilføjet enkelte nye detaljer og trukket op i konturer og farve, hvilket får dem til at fremtræde tydeligere og en anelse klarere i farverne.Teksten er som ved 1. udg. i Søren Christensens oversættelse, men nysat, med større typer og uden fast højre-margen. I BB-kat. er medtaget 2 andre bi-bogsudgaver af eventyret. En fra 1973 med ill.af Sergio og en Ælle bælle-bog m. ill. af Eva Wenzel-Bürger, seneste oplag 1980. Svend Otto S.' illustrationer er fremdeles uovertrufne, og da 1. udgaven de fleste steder på det nærmeste må væreslidt op. vil det være en oplagt anskaffelse i alle børneafd. til eventyrelskere i alle aldre. Som oplæsningsbog, eller til selvlæsning fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Dagmar Nielsen

d. 19. dec. 2018

Det mest spændende i denne bog er de meget smukke og virkningsfulde akvareller, som på udmærket måde understøtter teksten. Selve bearbejdelsen af eventyret virker ikke helt så levende, som man kunne ønske. Sproget savner ofte den spændstighed, som kendetegner den gode fortæller, og eventyret kan findes langt mere ideelt fortalt andre steder. Anbefales alligevel - på grund af illustrationerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ove Frank

d. 19. dec. 2018

Ny udgave af et af Grimms eventyr. Det er en makaber historie og man bør vel undlade at læse den for mindre børn. Bogen er illustreret med nogle store og tydelige akvareller, der er så tilpas dæmpet i farvevalget, at de ikke forstørrer uhyggen. Teksten burde være sat med lidt større typer, og ordforrådet er temmelig voksent, så derfor vil læserskaren begrænses til dygtige læsere i 3. kl., og eventyret egner sig til oplæsning for samme alderstrin. Behersket anskaffelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul Kr. Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Hvem husker ikke historien om Hans og Grete og med hvilke følelser, da man første gang fik den fortalt? Denne bog genfortæller dette Grimms eventyr forkortet og visualiseret vedgennemillustrering af hele bogen. Teksten er sat med gode læse-venlige typer, der fremtræder klart på den hvide baggrund. Den er gjort let tilgængelig ved at være spaltet op i mange adskilte afsnit- undertiden kun få linier - på hver side. Den megen direkte tale gør den velegnet til højtlæsning. Selvlæsning fra 3. klasse. De enkelte afsnit er anbragt i fin tilknytning til illustrationerne,som der er mange af. De fremtræder som mindre og meget store tegninger, alle belagt med akvarelagtige vandfarver. De mange tegninger er gode. De er udtryksfulde, og især de store tegninger erudført, så de kan befordre fantasien, og i deres komposition og farvebelægning lever de op til hele stemningen og atmosfæren i det gamle og betagende eventyr. Anskaffet til skolebiblioteket vilbogen kunne finde mange lånere hos deyngste, i børnehaveklassen og første klasse, hvor den egner sig til oplæsning, medens børnene samtidig kigger på de mange tegninger. Som billedbog er eventyreti forvejen repræsenteret i to bøger, Centrum (1983) og Gyldendal (1984), begge på 24 sider.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Møller

d. 18. dec. 2018

Billedbog i en ny eventyrserie fra forlaget. Eventyret gengives her i en stærkt bearbejdet udgave, og dette har fjernet mange detaljer og meget af eventyrstemningen fra teksten, således at kunhandlingsskelettet er tilbage. De mange illustrationer i stærke farver er af Kuno Pape. Personerne er noget stereotype, men tekst og billede er fint sammenhængende i en spændende opsætning. Derfindes i forvejen billedbøger med en mere original tekst, illustreret af henholdsvis Svend Otto S og Lisbeth Zwerger. Selvom bogen angiveligt er tænkt såvel til oplæsning som til selvlæsning fraca. 8 år, er den dog for svær til selvlæsning, og den primære anvendelse er derfor oplæsning for børn fra ca. 4 år.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Bo Knudsen

2007

Pia Thaulov har fire gange tidligere illustrereret billedbøger med eventyr af Grimm, senest Rødhætte (2005). Den femte her er også til oplæsning for børn fra ca. fire år, især dem der kan tåle et godt gys.

Eventyret, om brændehuggeren der efterlader sine børn i skoven for at dø, er jo grumt. Og netop det grumme skildrer Pia Thaulov imponerende. Stregen er umiskendeligt Thaulovs, og stilen er som i hendes tidligere Grimm-billedbøger. Det er bare mere barskt her. De brede penselstrøg med mørke, dystre farver taler virkelig til følelserne. Og skildringen af Grete får mig flere steder til at tænke på børn i en koncentrationslejr. Det forløsende slutbillede i lyse farver og med glade børn overbeviser dog alle om, at "de levede længe i fryd og glæde". Teksten er Jesper Ewalds nænsomme bearbejdelse af Carl Ewalds oprindelige oversættelse, og dermed identisk med udgaven illustrereret af Jane Ray (1997).

Hans og Grete findes i flere billedbogsudgaver, men det er længe siden, der er kommet en ordentlig udgave. Ovennævnte af Jane Ray er ti år gammel, og andre er endnu ældre, Svend Otto S. og Lisbeth Zwerger fx.

Pia Thaulov rammer kernen i eventyret med sin grumme fortolkning. Der tales direkte til følelserne, og oplæser og publikum vil gyse i fællesskab. Det er flot lavet, men vi er altså langt fra idyllen hjemme hos Familien Bartoldy.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bodil A. Beck (børn)

d. 18. dec. 2018

Grimm's velkendte eventyr i ny udgave, illustreret med 1 dobbeltsidet og 10 helsides akvarel-malerier af den østrigske kunstner Lisbeth Zwerger. 111 .er meget smukke og udtryksfulde, holdt idæmpede, brunlige farver, og udstråler en romantisk, drømmeagtig atmosfære, der passer godt til eventyrstilen. De har ingen miljøskildring, men focuserer helt på personerne, der er skildret i enfølelsesfuld streg. Teksten er sat med en stor, men ret tæt typografi på illustrationernes modstående side. Der er ret megen tekst pr. billede, og bogen fremtræder mere som en illustreretsmåbørns-bog end en billed-bog. Til sammenligning har Svend Otto S.' udg. flere og mere bredt beskrivende ill., der i højere grad appellerer til mindre børn. Teksten er i begge udgaver i SørenChristensens ovesættelse, men med mindre forskelle. Ill. i de to udgaver er så væsensforskellige, med hver deres kvaliteter, at der må være plads for begge. Med L.Z.'s illustrationer er tidl.udkommet to Grimm- og et H. C.Andersen-eventyr. Oplæsning fra 5-6 år. Selvlæsning fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

For ganske kort tid siden udkom en - fra svensk til dansk - oversat billedbog med eventyret om Hans og Grete i en meget beskåret og mild bearbejdelse - især egnet for mindre børn. Nuforeligger der så atter en billedbogsudgave af det samme eventyr - denne gang oversat og bearbejdet af Søren Christensen, som har holdt sig snært til den originale tyske tekst, som den kendes frabrødrene Grimm. Og det tør nok antydes, at SC's udgave er en mere barsk affære end den svenske. Her er absolut ikke forsøgt nogen udglatning og mildhed, hverken af handling eller personer - isærfremtræder moderen som en rigtig led »heks«, næsten værre end den rigtige heks. Illustrationerne, der er holdt i en dominerende chokoladebrun nuance, virker ikke særligt skræmmende - snarere lidthalvkedelige og ikke rigtig dækkende eventyrets stemning. Den svenske udg. er for børn fra 3-5 års alderen, mens udgaven her nok bedre vil kunne kaperes af børn fra 1.-2. kl.


Børn & bøger

årg 42, nr 4 (1989)

af

af

Kirsten Aggerholm Hansen

årg 42, nr 4 (1989)


Information

d. 22. feb. 1984

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 22. feb. 1984


Information

d. 26. jan. 1989

af

af

Søren Vinterberg

d. 26. jan. 1989


Jyllands-posten

d. 3. jan. 1984

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 3. jan. 1984