Digtcyklus om en pige, som pga. kærlighedssorg kommer i kontakt med farlige, underjordiske væsner. Til læsere af klassiske poesiperler fra Norden.
Denne digtcyklus fra 1895 er et hovedværk i norsk litteraturhistorie. Handlingen udspiller sig i landlige omgivelser i Jæren i Norge i 1850 og 10 år frem. Vi følger den fattige bondepige Gislaug, som har evnen til at se underjordiske væsner, hvorfor hun bliver kaldt Haugtussa, der betyder "den underjordiske fra elverhøjen". Gislaug forelsker sig i en smuk, ung dreng fra nabogården, og alt tegner lyst. Da han imidlertid forlover sig med en velhavende pige, styrter Gislaugs verden i grus: "Som fuglen vingeskudt, med hjertesår / og blodet dryppende med som hede tårer, / til sengs så syg og skælvende hun går". Nu lokkes hun af de farlige, underjordiske væsner, som forsøger at udnytte hendes sorg. Gislaugs afdøde søster kommer hende til undsætning, så hun atter kan vende sig mod Jesus: "Vågn op, vågn op, du søster kær! / Nu er du fri til bedre færd, / hør, kirkeklokken ringer! / Al trolddomsmagt du overvandt, / Og i din sorg dig selv du fandt." Oversat og med forord af Niels Green-Hansen.
Både sindsoprivende fantasy-action med vild heksesabbat og patosfyldt hjerte-smerte iblandet smukke beskrivelser af norsk natur. Herlig læsning om overgange fra barn til voksen og fra folketro til kristendom.
På dansk har vi bl.a. Oehlenschläger, som også skriver om folkesagn og elverhøj i Digte (Ved Johan de Mylius).