Bøger / faglitteratur til børn

Hekseprocesser i Europa


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 29. aug. 2008

Hekse er stadig et af de hotte emner til skoleopgaver, og denne bog er oplagt såvel til undervisningsbrug som til en større eller mindre opgave om hekse. Er også målrettet gymnasiets nye studieforløb. Også interesse for andre kulturhistorisk interesserede.

Revideret og delvis nyskrevet 2. udg. af Heksenes historie, 1987. Bogen er udvidet med nye kapitler om dansk lovgivning mod hekse, om hekse i Baskerlandet, om "Børneprocesser" og om "Inkvisitionen". Bogen består ikke mindst af sprogligt bearbejdede samtidige tekster, fx retsprotokoller og gruopvækkende beskrivelser af torturforløb fra Danmark, Sverige, Tyskland og Skotland. Andre samtidige tekster er fx "Malleus Maleficarum" (Heksehammeren). Bogen starter naturligt med baggrunden for hekseprocesserne. Følgende afsnit fortæller bl.a. om de forskellige opfattelser af, hvad en heks er. Det er både samtidige og nyere opfattelser. Og direkte gruopvækkende læsning er fx en såkaldt torturtarif fra 1757, behørigt godkendt af Kölns daværende ærkebiskop. Det at torturere og lemlæste er for nogen ren forretning. Af prislisten lyder det fx: "For ved hjælp af 4 heste at partere og rive i 4 dele" betales 5 Reichthaler og 26 Albus (dvs. småmønt). Beskidt håndværk for de stakkels heste må man da nok have lov at mene!.

Der findes en del bøger om hekse, men denne opdaterede 2.udg. samler på forbilledlig vis relevante samtidige og tekster og nyeste viden.

Helt sikkert et blivende værk om hekseprocesser især til flittig opgavebrug.


Gymnasieskolen

Årg. 92, nr. 22 (2009)

af

af

Helle Askgaard

Årg. 92, nr. 22 (2009)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 180 (2009)

af

af

Gerda Kjær

Nr. 180 (2009)