Film / nonfiktion / dokumentarfilm

Henning Larsen - lyset og rummet


Beskrivelse


Arkitekten Henning Larsen (f. 1925) fortæller om sin fascination af lys og rum og om tilblivelsen af nogle af hans centrale værker. Med fokus på operaen i København, hvor Henning Larsen udtaler sig kritisk om forholdet mellem magten og kunsten.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2012

af

af

Ellen Skall Sørensen

d. 18. sep. 2012

Filmen er if. Weekendavisens anmeldelse "en lækkerbisken for alle med interesse for arkitektur og æstetik" - et udsagn, der dækker præcist.

Henning Larsen (HL) (f. 1925) er en af sin generations helt store og visionære arkitekter. HL er bl.a. ophavsmand til udenrigsministeriet i Riyadh (Saudi Arabien) og Operaen i København. I filmen lader Jytte Rex HL fortælle om sin fascination af lys og rum, og han fortæller om tilblivelsen af nogle af sine centrale værker. Generelt mener HL, at gode arkitekter bruges for lidt, og at mange store bygninger er for præget af "entreprenørvældet". Centralt i filmen er kapitlet om Danmarks nationalopera på Holmen, der blev opført i 2004 med Mærsk Mc-Kinney Møller som bygherre. Et projekt, som HL i dag ikke er udelt tilfreds med pga. skibsrederens indblanding. Som ekstramateriale er her Pigen med fletningen, 2005, hvor Rex lader Carla opsøge nogle af Rex' barndomssteder i København.

Jytte Rex er billedkunstner og filminstruktør. Hun er repræsenteret på bibliotekerne med bl.a. portrætfilmen om Inger Christensen Cikaderne findes, 2009 og spillefilmene Isolde, 2010.

Roligt fortalt portrætfilm om arkitekten Henning Larsen, hvor emner som "æstetik", "rum" og "lys" står centralt. Filmen omtaler konflikten omkring opførelsen af Operaen - en konflikt, der er detaljeret beskrevet i bogen De skal sige tak!, 2009.


Berlingske tidende

d. 3. maj 2012

af

af

Jacob Wendt Jensen

d. 3. maj 2012