Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Himmelstiger i dansk litteratur før Guds død


Beskrivelse


19 essays med nytolkninger af danske litterære hovedværker fra før 1870 med fokus på religiøsiteten i værkerne.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. mar. 2013

af

af

Jens Hjøllund

d. 12. mar. 2013

Analyser af en række litterære hovedværker i dansk litteratur med basis i værkernes personlige erfaringer og erkendelser. Henvender sig såvel til litterært interesserede som til studerende og undervisere på de videregående uddannelser.

Det moderne gennembrud og den samtidige proklamering af Guds død er den øvre tidsmæssige afgrænsning i disse 19 nærlæsninger af en række hovedværker i dansk litteratur, der spænder fra H.C. Andersens eventyr "Portnøglen" fra 1871 til "Vølvens spådom" fra 1100-tallet. Bogens titel henviser til de religiøse eller jeg-overskridende erfaringer og kræfter der er på spil i værkerne af bl.a. Blicher, Grundtvig, Brorson og Anders Arrebo. Trods det store spænd i tid er teksterne fælles om at beskrive åbninger og gennembrud til åndelige og psykiske rum i personligheden som udtryk for en anden og større virkelighed, end den det givne samfund og den autoriserede tro på forfatternes egen tid har givet dem adgang til. Bogens tre forfattere er litteraturhistorikere og har alle været medforfattere til 1-binds litteraturhistorien Hovedsporet fra 2005.

Bogens lange historiske linjer og tematiske snit gennem en række litterære hovedværker har træk til fælles med Thomas Bredsdorff: Dansk litteratur set fra månen, 2006.

Analysernes tematisering af den religiøse og personlige erfaringskerne i værkerne skaber nye sammenhænge og perspektiver, der går på tværs af i forvejen etablerede og knæsatte litteraturhistoriske perioder og kategoriseringer.


litteratursiden.dk

d. 6. maj 2013

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 6. maj 2013

Bogen kaster nyt lys over en række danske, litterære værker fra før Det moderne gennembrud, der på forskellig vis afspejler forfatternes opfattelser af en højere virkelighed. De tre forfattere til bog...


Jyllands-posten

d. 31. mar. 2013

af

af

Johs. H. Christensen

d. 31. mar. 2013


Information

d. 7. juni 2013

af

af

Torben Brostrøm

d. 7. juni 2013


Kristeligt dagblad

d. 8. maj 2013

af

af

Anders Juhl Rasmussen

d. 8. maj 2013