Analyser af en række litterære hovedværker i dansk litteratur med basis i værkernes personlige erfaringer og erkendelser. Henvender sig såvel til litterært interesserede som til studerende og undervisere på de videregående uddannelser.
Det moderne gennembrud og den samtidige proklamering af Guds død er den øvre tidsmæssige afgrænsning i disse 19 nærlæsninger af en række hovedværker i dansk litteratur, der spænder fra H.C. Andersens eventyr "Portnøglen" fra 1871 til "Vølvens spådom" fra 1100-tallet. Bogens titel henviser til de religiøse eller jeg-overskridende erfaringer og kræfter der er på spil i værkerne af bl.a. Blicher, Grundtvig, Brorson og Anders Arrebo. Trods det store spænd i tid er teksterne fælles om at beskrive åbninger og gennembrud til åndelige og psykiske rum i personligheden som udtryk for en anden og større virkelighed, end den det givne samfund og den autoriserede tro på forfatternes egen tid har givet dem adgang til. Bogens tre forfattere er litteraturhistorikere og har alle været medforfattere til 1-binds litteraturhistorien Hovedsporet fra 2005.
Bogens lange historiske linjer og tematiske snit gennem en række litterære hovedværker har træk til fælles med Thomas Bredsdorff: Dansk litteratur set fra månen, 2006.
Analysernes tematisering af den religiøse og personlige erfaringskerne i værkerne skaber nye sammenhænge og perspektiver, der går på tværs af i forvejen etablerede og knæsatte litteraturhistoriske perioder og kategoriseringer.