Bøger / faglitteratur / erindringer

Historien der ikke bliver fortalt : om krigen i Afghanistan


Beskrivelse


Med udgangspunkt i egne oplevelser og samtaler med kilder igennem de sidste 13 år, forsøger journalist Nagieb Khaja (f. 1979) at forklare, hvorfor Afghanistankonflikten har udviklet sig, som den har.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 23. okt. 2017

Den solidaritet der fik et enigt folketing til at bakke op bag en støtte til invasionen i Afghanistan, er efter tabet af unge danske liv afløst af en næsten kollektiv fortrængning. Nagieb Khaja er en af de få der fastholder vigtigheden af, at huske Afghanistan som et land i krig hvis ofre er lige så vigtige som vores, og hans bog vedkommer alle.

2. udgave af Khadjas anmelderroste Historien der ikke bliver fortalt fra 2011 er udvidet med beretninger om yderligere et par rejser til landet. Khadja rejser som få journalister rundt i Afhghanistan uden de sædvanlige vestlige "førere" og det giver ham et indblik i afghanernes hverdag og konfliktens forløb. Den nye udgave præsenterer den seneste udvikling i landet. De første ca. 300 sider, der fortæller om historien, udviklingen hen i mod invasionen i 2002 og tiden indtil ca. 2010, er uændrede, men de sidste ca 75 sider er helt nyskrevne og baseret på senere rejser.

Khaja er en fremragende journalist, som med ganske få rids kan fange en situation. Han formidler sin egen splittelse mellem en normaldansk hverdag og en rå afghansk virkelighed, og der er ikke nogen hul forfængelighed over hans optagethed af situationen i Afghanistan. Bogen blev rost i 2011 og der er ingen grund til at ændre det. "Historien der ikke bliver fortalt" er stadig en af de væsentligste bøger, der er blevet skrevet på dansk, i de sidste mange år.

Puk Damsgaards Ulvehjerter vil interessere samme gruppe læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2011

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 4. nov. 2011

Alle med interesse for Afghanistan på den ene eller anden måde - politisk interesserede, aktuelt læsende, opgaveskrivende, militærfolk og civile skal læse denne bog på grund af dens særlige indsigtsfulde vinkel på emnet, og som sådan skal den formidles.

Nagieb Khaja er dansk journalist med afghansk baggrund og med prisbelønnede erfaringer fra både aviser og tv. Han har rejst flere gange i Afghanistan og nabolandene og har dramatiske oplevelser med bl.a. en farlig borførelse derfra. Den bog er hans på en gang objektive og personlige beretning om det afghanske folks liv under de mange års konflikt mellem lokale stammer, taleban og soldaterne, hvor Danmark er aktiv krigsførende part. Hans vinkel er unik ift. de mange andre bøger om Afghanistan, der næsten alle er set fra vestlig side. Han bruger sine mange kontakter i landet og analyserer den politiske og militære baggrund for befolkningens hverdag, der skildres gennem personlige historier, både hans egne oplevelser og fortalt af lokale folk, andre medier aldrig ville kunne nå. Velskrevet, gribende, engageret og analyserende samt underbygget med omfattende kildeliste.

Bogen supplerer på bedste vis de øvrige bøger om emnet, hvor folk fra den aktive side af krigen ofte er kommet til orde. Bogen bør for balancens skyld også være pligtstof for alle opgaveskrivere.

Bogen giver på én gang et objektivt, analyserende og personligt engageret indblik i krigens årsager og virkninger for befolkningen i Afghanistan. Oplagt og nødvendig læsning for en bred læserskare.


Journalisten

2017, nr. 10

af

af

Anne Lea Landsted

2017, nr. 10


Politiken

d. 31. mar. 2012

af

af

Rune Engelbreth Larsen

d. 31. mar. 2012


Kristeligt dagblad

d. 27. okt. 2017

af

af

Dorte Washuus

d. 27. okt. 2017


Weekendavisen

d. 16. mar. 2012

af

af

Rasmus Dahlberg

d. 16. mar. 2012


Standart

Årg. 32 nr. 1 (2018

af

af

Michael Barrett (f. 1982)

Årg. 32 nr. 1 (2018


Militært tidsskrift

Årg. 141, nr. 1 (2012)

af

af

Peter Hebo Sølling

Årg. 141, nr. 1 (2012)