Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Historien om bamsebjørnen og den lille drage


Beskrivelse


Den godmodige bamsebjørn drager ud i verden. Her lærer den en lille arrig drage at kende og sammen slår de sig ned i dragens hule ved havet. Men indimellem bliver dragen så vred at den spyr ild ...

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 1995

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 30. nov. 1995

Martha Christensen efterlod sig ved sin død bl.a. denne højtlæsningsfortælling for børn fra 5 år. Tematisk en menneskeklog skildring af det komplicerede spil, der ligger i tiltrækningen mellem modsætninger, formmæssigt et H.C. Andersen inspireret, langsomt og indlevet fortalt eventyr. Hovedpersonen er den godmodige Bamsebjørn, der drager ud i verden, men må indse, at alt ikke går som i eventyrene. Han bliver dog (en slags) ven med en drage, lille, men arrig, egocentrisk og ildsprudende, og sammen finder de en modus vivendi i dragens hule ved havet. Det går kun til den dag, Bamse trods forbud prøver den skrivemaskine, Drage skriver sine særegne digte på, for her opdager Bamse, at årsagen til Drages stil ligger i, at kun bogstav o og x virker. Da Bamse ved samme lejligehd kommer til at ødelægge maskinen, er det forbi mellem de to, og Bamse må igen ud i verden. Her møder han andre væsner og andre former for samspil, men Drage er bestandig i hans tanker. Så Bamse vender tilbage til en drage, der på sin egen studse facon viser glæde ved gensynet. Igen er der nogen, der fejer for ham, og Bamse kan ved synet af Drages farvestrålende raseriudbrud igen glemme, at han har kapok i maven. Irene Hedlund har lavet en flot forside i farver og ill. med enkle sort/hvide tegninger, der fint fanger stemning og vigtige punkter i teksten.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 1995

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 30. nov. 1995

Det er en varm og klog, eventyrlignende fortælling med en tøjbamse som hovedperson og forskellige dyr som bipersoner. Der berettes stille og indfølt om skiftende, genkendelige følelser og stemninger og om mange holdninger til tilværelsen for til slut at vise, hvordan to kan passe sammen og leve næsten lykkeligt sammen, selv om den ene har ild i maven og den anden kapok, for "... det er i virkeligheden overordentligt svært at blive alene i verden." Den lange fortælling i et levende, mundret fortællesprog, der straks fanger interesse for tildragelserne, er fortrinsvis til oplæsning inden skolealderen, men den har også fantasiføde til børn i skolens yngste klasser - og såmænd til den voksne oplæser. Teksten i to verssatte spalter på næsten hver side er brudt af billeder i skiftende formater fra helsides til små billeder tilpasset spaltebredden. I s/h streg med udstrakt brug af den sorte, så de ser ud som linoleumssnit, fungerer de helt fint som små, lune kommentarer til og spejlinger af teksten. Bamsebjørnen føler sig overflødig og går ud i verden, hvor den efter møder med en hoven kat, en selvoptaget hest, et rodet får finder sammen med en ildsprudlende drage - der også kan ligne et firben.


Weekendavisen

d. 26. jan. 1996

af

af

Damian Arguimbau

d. 26. jan. 1996


Politiken

d. 11. feb. 1996

af

af

Marie Tetzlaff

d. 11. feb. 1996


Berlingske tidende

d. 12. maj 1996

af

af

Eva Glistrup

d. 12. maj 1996


Det fri aktuelt

d. 13. dec. 1995

af

af

Steffen Larsen

d. 13. dec. 1995


Information

d. 2. maj 1996

af

af

David Rehling

d. 2. maj 1996