Film / nonfiktion

Hjemstavnsfilm


Beskrivelse


"Herfra min verden går" skildrer gennem interviews fortid og nutid i Braad Thomsens fødeegn Bjertrup. "Hvor mindets blomster gror" er en rejse tilbage til erindringens Bjertrup, og Morten Korch-filmen portrætterer instruktørens forældres yndlingsforfatter.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. feb. 2009

af

af

Ulrich Breuning

d. 17. feb. 2009

Hjemstavnsfilm består af tre af instruktøren Christian Braad Thomsens dokumentarfilm. De skildrer i erindringens lys et Danmark og en kultur, der var i færd med at forsvinde, og i dag er forsvundet. Filmene er samtidig fine eksempler på dansk dokumentarfilmkunst og henvender sig derfor til et publikum med interesse for både danmarksbilleder og film.

Herfra min verden går, 1976 skildrer gennem interviews fortid og nutid i instruktørens fødeegn Bjertrup. Filmen er lavet kort efter faderens død, og det er moderens bortgang, der sætter den anden film, Hvor mindets blomster gror, 1991, i gang. Det er en rejse tilbage til erindringens Bjertrup. Den tredje film, Morten Korch - solskin kan man altid finde, 1999 portrætterer forældrenes yndlingsforfatter, og filmens motor er et interessant misforhold mellem budskabet i den populære forfatters bøger og hans privatliv.

De to første hjemstavnsfilm er unikke i deres indfangning af det jyske sprog og bondesamfundets hverdagsrytme. Motivmæssigt kan de sammenlignes med for eksempel Jon Bang Carlsens portræt af vestjyden Jenny i filmen af samme navn (1977). Portrætfilmen om Morten Korch er sammenlignelig med Braad Thomsens eget, fine portræt af Karen Blixen (1995).

Instruktørens ambition er at filme noget så ufilmisk som sprog og sprogets betydning. På forbløffende vis lykkes projektet, for billedsiden rammer også sprogrytmen og fortæller klogt om tilhør, frigørelse og indsigt.


Information

d. 13. mar. 2009

af

af

Jonas Varsted Kirkegaard

d. 13. mar. 2009


Weekendavisen

d. 17. apr. 2009

af

af

Nikolaj M. Lassen

d. 17. apr. 2009