Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hjertebogen


Beskrivelse


Barndomsvennerne Johan og Frederik på 17 og 18 skal på deres første rejse til Italien i et ramponeret folkevognsrugbrød. Usikkerhed, kærlighedshunger og oplevelseslyst bliver vigtige ingredienser i deres følelsesmæssige udvikling på turen.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

Bent Hallers forfatterskab har tematisk været langt omkring, siden debuten i 1976 med Katamaranen. B.H. går nu i Rifbjergs og andres fodspor med en rejse- og udviklingsroman om de to 17-årigevenner, Johan og Frederik. Tidsmæssigt har han valgt at placere historien lige omkring 1960 (det er ialtfald ante Beatles) - og inden rejsebranchen eksploderede. De to venner er med et lillesluttet rejseselskab på ialt otte personer i et gammelt folkevognsrugbrød på vej mod syden på en ,'Liggestille Norditalien'-ferie, som det så lokkende hedder i rejsebrochuren. I de elleve dagerejsen varer, når de to ynglinge hele følelsesregistret igennem, både hvad angår deres indbyrdes og deres individuelle udvikling. Bogen er kompositorisk bygget op om Johans dagbog (jvf. titel), menforfatteren driller læseren ved til tider at lade Frederik overtage pennen. Bogens styrke som ungdomsbog (9.-10. kl.) er den psykologiske spænding og intensitet i venskabet, mens svagheden eftermin opfattelse er, at B.H.trods behjertede forsøg ikke er den store humorist. Collage-præget forsideillustration.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 18. dec. 2018

Med Bent Hallers egne ord har han ligget længe i hængekøjen for at vente på inspiration fra oven, inden han gik i gang med at skrive i alle genrer. Det er hidtil lykkedes meget godt, og ogsåmed denne bog om unge, der bestemt også vil have mange voksne læsere af gode romaner. Den foregår i charterturismens barndom mellem de få deltagere på bustur til Italien. Den første del af bogen omturen i VW-bussen minder både om Monty Python og Magical Mystery Tour med dens mange barokke og utroligt morsomme indslag. Efterhånden skifter tonen, så bogens to 17-årige hovedpersoner -barndomsvennerne fra Frederikshavn - træder tydeligere frem, og deres trængsler og overvejelser med sexuel identitet træder i forgrunden. De skriver på samme dagbog, og denne er en del af bogen,som derfor optræder som en blanding af dagbog/forfatter og ren fantasi/ faktiske oplevelser, og synsvinklen træder ikke altid klart frem. Det er spændende gjort og giver en intens stemning i bogen,der fint beskriver balancenmellem eufori og selvdestruktion - de hastige skift hos nogle unge. Den må og skal blive et sikkert hit i sin tidløse beskrivelse af unge som både lyst- og pligtlæsningi undervisning mange år frem.


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 4, nr. 5 (1990)

af

af

Elna Mortensen

Årg. 4, nr. 5 (1990)


Information

d. 27. dec. 1990

af

af

Karen Syberg

d. 27. dec. 1990


Kristeligt dagblad

d. 13. mar. 1991

af

af

Henrik List

d. 13. mar. 1991


Politiken

d. 22. dec. 1990

af

af

Søren Vinterberg

d. 22. dec. 1990


Børn & bøger

Årg. 44, nr. 2 (1991)

af

af

Anne Mørch-Hansen

Årg. 44, nr. 2 (1991)


Det fri aktuelt

d. 13. nov. 1990

af

af

Steffen Larsen

d. 13. nov. 1990