Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hold halen højt


Beskrivelse


En 8-årig dreng savner sin mor, der er indlagt på fødeklinikken. Han bruger ventetiden til at drage ud på en række udviklende eventyr, hvor fantasi og virkelighed glider over i hinanden.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2000

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 7. sep. 2000

Spændende, men krævende oplæsningsbog for børn fra ca. 6 år. En 8-årig dreng tilbringer nogle dage omkring jul hos sin farmor, mens moderen er indlagt på fødeklinikken. Farmoderen er mest optaget af sine radioprædikener, faderen er fortravlet, og drengen savner sin mor, men bogen er på ingen måde grå realisme. Virkelighed og fantasi blander sig på forunderlig vis i de eventyr, drengen med "høj haleføring" begiver sig ud på, og hvor han overvinder sin angst og udvikler sin snarrådighed. Eventyrene er elementært spændende, som da han tager på skattejagt, hvor skatten er en kattekilling, eller da han begiver sig ind i folkeeventyrenes verden, hvor han tager brodden af uhyggen ved at påvirke de forskellige væsener og ændre på slutningen. Alt ses med drengens øjne og præges af hans barnlige logik, men også af hans store evner til indlevelse og til at forstå andre, virkelige som uvirkelige. Til slut er han kommet så langt, at han tør vove sig ned i Helvede, der mest af alt minder om et surrealistisk kontorkompleks, og spille kort med Djævelen om lillebroderens sjæl. Ved snyd og list vinder han og er så parat til at tage imod sin nyfødte lillebror.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2000

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 7. sep. 2000

Små beretninger om en otteårig drengs oplevelser/fantasier, mens han i ugen op til jul bor hos sin farmor. Mor er indlagt på fødeafdelingen, og far er travlt optaget af arbejde i toldvæsenet. Det er lange og kedsommelige dage, hvis ensformighed imidlertid brydes af sære eksistenser og fantastiske drømme. I Ulf Nilssons barneunivers er der både tryghed og angst, ømhed og ondskab, skønhed og gru. Der er ingen sentimentalitet, heller ikke i sproget, som skiftevis er poetisk og råt. De små beretninger vil blive til stærke og intense lytteoplevelser, hvis de læses højt for 2.-3.klasse-elever. Selvom vi befinder os i et småsamfund i Skåne, formodentlig engang i midten af sidste århundrede, vil beretningerne gå lige i hjertekulen på både børn og oplæser. Magien ligger konstant mellem linjerne, og intet er afgjort før den sidste er læst. Sådan er barnefantasien, og den kender Ulf Nilsson. Bogens univers vil nok ikke være interessant, når eleverne kan selvlæse den i 4. klasse. Sjovt omslag af Dorte Karrebæk i kalkmaleri-stil.