Bøger / faglitteratur / øvelser

Hovedpinefri med kropsbevidsthed, træning og afspænding


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2009

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 25. nov. 2009

Denne bog henvender sig til mennesker, der lider af hovedpine og migræne, og da man skønner, at det er ca. 10% af befolkningen, så er målgruppen stor.

Bodil Hjort er afspændingspædagog og underviser i afspændingspædagogik og psykomotorik. Hun er forfatter til flere bøger og cd'er om afspænding og træning. Tilbagevendende hovedpine er tegn på, at der er noget galt, og Bodil Hjort kommer med forslag til, hvordan man kan behandle hovedpinen med øvelser, afspænding og en god holdning, og dermed mindske eller helt undgå hovedpine fremover. I begyndelsen fortæller forfatteren om de mest almindelige former for hovedpine: spændingshovedpine, migræne og Hortons hovedpine. Der er et generelt hovedpineprogram, som har målrettede øvelser for nakke, skuldre og brystkasse, og derefter følger afspændingsøvelser som afhjælper spændingshovedpine, og der er afspændingsøvelser for øjne, ansigt, hovedbund og nakke. Øvelserne er forklaret og vist på en sådan måde, at de kan laves af alle.

Der findes enkelte andre bøger om hovedpine, bl.a. Hovedpine, 2002 af Mie Damhus og nogle udgivet af medicinalfirmaer, men ingen, som på samme måde som i denne lille bog, viser hvordan man kan forebygge og afhjælpe hovedpine med træning, stræk og afspænding.

En bog, som jeg synes, udfylder et hul i vores bogbestand. Hovedpine er noget, der rammer mange, så målgruppen er stor. Bogen er instruktiv og øvelserne er nemme at lave, og med den i hånden bliver det muligt at ændre de belastninger, som giver de fleste hovedpiner.