Bøger / faglitteratur

Hullet i himlen : menneskets trussel mod ozonlaget

Del af Nysyn

Beskrivelse


Om produktionen af klorfluorkarboner, bl.a. i spraydåser og køleskabe, og disse gassers trussel mod stratosfærens ozonlag og dermed mod klimaet og livet på jorden.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Søren Brunbech

d. 19. dec. 2018

En populærvidenskabelig fremstilling af høj kvalitet om den trussel den udbredte brug af klorfluorkarbonater (CFC) udgør mod ozonlaget omkring jorden. CFC bruges bl.a. til spraydåser og i køleskabe, og i midten af halvfjerdserne fik man en teori om at dette tilsyneladende harmløse industriprodukt blev ophobet i stratosfæren og angreb ozonlaget. Teorien blev endeligt bekræftet da man i 1984 konstaterede et tilbagevendende »hul« i himlen over Antarktis, hvert forår. Konsekvenserne kan blive et øget antal kræfttilfælde og en risiko for klimaforandringer. Gribbin, der er engelsk journalist og videnskabsmand, skildrer levende det slagsmål mellem industri, videnskab og politikere, der foreløbigt er endt med Montreal-konventionen fra 1987 om en 50% reduktion af CFC-forbruget. Samtidigt giver han læsere der er uden særlige kemiske kundskaber, forudsætninger for at følge med i denne bogstaveligt talt livsvigtige debat. Et efterskrift opdaterer oplysningerne indtil august 1988 ogbeskriver de (mangelfulde) danske bestræbelser på at begrænse CFC-forbruget. Det er den første danske bog om et problem man kan forvente stor opmærksomhed omkring de nærmeste år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Brunbech

d. 18. dec. 2018

En populærvidenskabelig fremstilling af høj kvalitet om den trussel den udbredte brug af klorfluorkarbonater (CFC) udgør mod ozonlaget omkring jorden. CFC bruges bl.a. til spraydåser og ikøleskabe, og i midten af halvfjerdserne fik man en teori om at dette tilsyneladende harmløse industriprodukt blev ophobet i stratosfæren og angreb ozonlaget. Teorien blev endeligt bekræftet da mani 1984 konstaterede et tilbagevendende »hul« i himlen over Antarktis, hvert forår. Konsekvenserne kan blive et øget antal kræfttilfælde og en risiko for klimaforandringer. Gribbin, der er engelskjournalist og videnskabsmand, skildrer levende det slagsmål mellem industri, videnskab og politikere, der foreløbigt er endt med Montreal-konventionen fra 1987 om en 50% reduktion af CFC-forbruget.Samtidigt giver han læsere der er uden særlige kemiske kundskaber, forudsætninger for at følge med i denne bogstaveligt talt livsvigtige debat. En efterskrift opdaterer oplysningerne indtil august1988 og beskriver de(mangelfulde) danske bestræbelser på at begrænse CFC-forbruget. Det er den første danske bog om et problem man kan forvente stor opmærksomhed omkring de nærmeste år.


Ingeniøren

årg 15, nr 6 (1989), sek 1

af

af

Jens Morten Hansen

årg 15, nr 6 (1989), sek 1


Fysisk tidsskrift

årg 86, nr 2 (1988)

af

af

N. O. Lassen

årg 86, nr 2 (1988)


Gamma

nr 76 (1989)

af

af

Adam Dybbroe

nr 76 (1989)


Information

d. 25. okt. 1988

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 25. okt. 1988