Bøger / skønlitteratur / roman

Hundeår


Beskrivelse


Med afsæt i venskabet mellem jøden Eduard Amsel og arieren Walter Matern, tegnes et tidsbillede af Tyskland og tyskerne fra første halvdel af det 20. århundrede og frem til det tyske Wirtschaftswunder i 1950'erne.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 14. feb. 2017

Genudgivelse af Günter Grass' svimlende roman om Tyskland før, under og efter 2. verdenskrig. For gode læsere af tysk litteratur og Günter Grass-fans.

"Hundeår" består af tre dele og fortælles ud fra tre forskellige perspektiver. Med afsæt i venskabet mellem jøden Eduard Amsel og arieren Walter Matern, udfolder Grass Tysklands historie fra begyndelsen af det 20. århundrede til det tyske Wirtschaftswunder i 1950'erne. Centralt i bogen er også schæferhunden Pluto, hvis første ejer var Adolf Hitler. "Hundeår" er sidste bog i Günter Grass' Danzig-trilogi, der også tæller BliktrommenKat og mus (Ved Per Øhrgaard) og Kat og mus. I bøgerne tager Grass livtag med Tyskland i det 20. århundrede, og med det samfund der fostrede og fornægtede det tredje rige"Hundeår" består af tre dele og fortælles ud fra tre forskellige perspektiver. Med afsæt i venskabet mellem jøden Eduard Amsel og arieren Walter Matern, udfolder Grass Tysklands historie fra begyndelsen af det 20. århundrede til det tyske Wirtschaftswunder i 1950'erne. Centralt i bogen er også schæferhunden Pluto, hvis første ejer var Adolf Hitler. "Hundeår" er sidste bog i Günter Grass' Danzig-trilogi, der også tæller Bliktrommen (Ved Per Øhrgaard) og . I bøgerne tager Grass livtag med Tyskland i det 20. århundrede, og med det samfund der fostrede og fornægtede det tredje rige.

Grass var en central del af opgøret med 50'ernes fortrængningskultur, hvilket også er et afgørende tema i "Hundeår", og hans forfatterskab anses for det måske mest betydningsfulde i tysk efterkrigstid. Romanen trækker på den pikareske romantradition, og dens interessante historiske perspektiv og kritik af Tysklands utilstrækkelige Vergangenheitsbewältigung, sammenholdt med Grass' refleksioner og fabulerende stil, giver en svimlende læseoplevelse, og stiller krav til læserens viden om Tysklands historie, religion, filosofi og mytologi.

Mogens Boisens oprindelige oversættelse af Hundeår fra 1965 er revideret; sproget er moderniseret, og bogen er illustreret med Grass' raderinger.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Arne Rossen

d. 19. dec. 2018

Med et rigt varieret galleri af stilarter, spændende fra det realistiske til det absurde og med hyppige indslag af mundtligt anekdote- og sagnstof i de mere realistiske afsnit udvikles den fra et prænazistisk standardværk hentede tese, at fugleskræmslet skulle være skabt i menneskets billede, og fra drengen Amsels forholdsvis uskadelige, omend stedse mere fanatisk og virtuost gennemførte eksperimenter med fugleskræmsler i førkrigstidens Danzigområde fører linien frem til den kyniske bjergværksdirektør Brauxels underjordiske helvede, hvor alt klapper perfekt og hvor intet "menneskeligt" synes at mangle. I en grum karikatur af en offentlig radiodiskussion hudflettes vesttyskernes evindelige diskussionslyst som et skalkeskjul for en gennemført uvilje mod at tage standpunkt, og gang på gang i bogen, hvis tre hovedafsnit har hver sin fortæller, får opportunisterne deres sag for. Bogen er mangfoldig, men særdeles krævende. Den er milevidt fjernet fra litterært skønskriveri, grotesk,undertiden blasfemisk, ofte fo/uroligende og sprudlende vital. Uden at føle sig kompetent til en egentlig litterær bedømmelse vil undertegnede mene, at det er det hidtil vætigste bidrag på dansk til belysning af det tyske skyldproblem.


litteratursiden.dk

d. 24. okt. 2017

af

af

Øjvind Fritjof Arnfred

d. 24. okt. 2017

Moppedrengen ’Hundeår’ er kulminationen på Grass berømte Danzig-trilogi. Og hvilken kulmination! Den er ikke bare lærd. Den er god. Den er bedre-end-Bliktrommen-god! Günter Grass fik en flyvende start...


Politiken

d. 24. feb. 2017

af

af

Alexander Vesterlund

d. 24. feb. 2017


Jyllands-posten

d. 23. apr. 1965

af

af

Hans Andersen

d. 23. apr. 1965


Aalborg amtstidende

d. 21. apr. 1965

af

af

Aage Houken

d. 21. apr. 1965


Politiken

d. 30. mar. 1965

af

af

Niels Barfoed

d. 30. mar. 1965


Kristeligt dagblad

d. 29. apr. 1965

af

af

N. J. Rald

d. 29. apr. 1965


Berlingske tidende

d. 30. mar. 1965

af

af

Tage Taaning

d. 30. mar. 1965


Aktuelt

d. 2. apr. 1965

af

af

Knud Holst

d. 2. apr. 1965


Land & folk

d. 17. apr. 1965

af

af

Leif Hartvig Andersen

d. 17. apr. 1965


Information

d. 30. mar. 1965

af

af

Anders Bodelsen

d. 30. mar. 1965


Berlingske aftenavis

d. 6. apr. 1965

af

af

Erik Aalbæk Jensen

d. 6. apr. 1965